Planuri pentru noul an

Pentru mulți dintre noi, ­începutul unui nou an reprezintă perioada în care evaluăm anul care a trecut și stabilim noi ­scopuri și obiective pentru perioada ce tocmai a început. M-am gândit la câteva metode care ne ajută să stabilim ce este important pentru noi și cum putem fi mai eficienți anul acesta în stabilirea scopurilor personale.

Se cuvine să încheiem anul cu un moment de introspecție în care să ne analizăm acțiunile și deciziile. Iată câteva întrebări care ajută: Ce a însemnat 2018 pentru tine?, Care au fost cele mai importante trei lecții pentru tine?, Ce momente de fericire sau împlinire intensă ai avut?, Ce momente de tristețe, durere sau dezamăgire ai avut? Sunt câteva întrebări care te ajută să-ți închei retrospectiva anului care tocmai a trecut.

Trista realitate este că majoritatea oamenilor nu fac aceasta, mirându-se apoi că obțin aceleași rezultate an de an, dând vina pe soartă, ghinion sau pe alte persoane. O viață trăită conștient este o viață trăită prin prisma valorilor personale.

Un exercițiu care te ajută să descoperi care îți sunt valorile este următorul: notează pe o foaie de hârtie 10-15 valori pe care le ai. După aproximativ 5 minute, începe să tai din ele, până ajungi la trei, cele mai importante și relevante pentru tine. Cele care te definesc în profunzime.

Trăiești în acord cu ele? Verificăm aceasta prin desenarea unui cerc care are 24 de ore și pe care îl împarți scriind acti­vitățiile zilnice dintr-o zi și cât la sută din timp îți ocupă.

Valorile pe care le ai, cele trei, cele mai importante, se reflectă în activitățile zilnice? Dacă da, felicitări! Dacă nu, este cazul să schimbi ceva, altfel te învârți pe roata nebunului, care face aceleași lucruri, așteptând rezultate diferite.

Este important să specific că o viață fericită este o viață trăită în acord cu valorile tale. În consecință, te întreb, ce acțiuni vei face și ce decizii vei lua pentru 2019, astfel încât să trăiești în acord cu valorile tale? Stabilește-ți priorități ghidat de valorile tale. Pe termen lung este cel mai înțelept lucru pe care poți să-l faci pentru împlinirea ta. Exercițiul epitafului este despre a-ți imagina ce vrei să scrie pe piatra ta de mormânt, cum vrei să rămâi în memoria oamenilor pe care îi iubești. Acest exercițiu îți oferă multe infor­mații despre direcția spre care sufletul tău tinde, despre calea pe care vrea să meargă.

Nu în ultimul rând, îți doresc ca anul 2019 să fie un an în care să investești în dezvoltarea ta personală, relațională și pro­fesională.

*Articol publicat și în Ziarul Lumina. 

Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
You May Also Like