Calea către schimbare

De-a lungul milioanelor de ani de dezvoltare filogenetică, ne-am confruntat cu pericole imediate şi urgente, ca găsirea hranei prin vânat, asigurarea căldurii, a unui adăpost deasupra capului şi protejarea de ameninţări iminente. Într-un cuvânt supravieţuirea.

Acea perioadă foarte îndelungată, de milioane de ani, ne-a setat creierul să fie preocupat de obţinerea lucrurilor imediat şi urgent din mediu, de acţiuni care ne asigurau strict supravieţuirea noastră şi a familiei.

Obiectivele pe termen lung şi acţiunile care cer un efort constant şi susţinut, sunt necaracteristice pentru noi, necesitând auto-disciplină şi perseverenţă, instrumente dobândie relativ recent în dezvoltarea noastră.

De aici derivă una dintre explicaţiile care ne arată de ce este greu să ne angajăm în demersuri care cer timp îndelungat, efort emoţional, intelectual sau fizic.

De aici vulnerabilitatea noastră când vine vorba de a căuta soluţii rapide şi uşoare, care se dovedesc în final a fi fără succes sau rezultate.

Căutăm medicamentul minune care să „ardă grăsimile”, pastila care vindecă depresia într-o săptămână şi orice soluţie improvizată, rapidă, care ne-ar scuti de efortul conştient şi asumat de a face o schimbare în viaţa noastră, mai ales când vine vorba de domeniul relaţiilor şi cel emoţional.

Într-un fel este legitimă dorinţa noastră de a fi orientaţi spre soluţii rapide, însă numeroase schimbări din viaţa noastră nu se pliază pe astfel de strategii, ci necesită autocunoaştere, dezvoltare personală şi înţelegerea unor cauze şi efecte de-a lungul întregii vieţi.

O pastilă şi chiar o şedinţă de psihoterapie nu poate „trata” sau vindeca abuzuri, traume, tipare greşite de codare a informaţiilor din mediu, o gândire disfuncţională şi profunde suferinţe emoţionale, ci este necesară angajarea într-un proces de lungă durată, într-un mod conştient.

Da, ar fi mai simplu dacă dificultăţiile noastre de orice tip ar fi ele s-ar rezolva instant, însă un tipar greşit de gândire sau răni emoţionale adunate pe parcursul a zeci de ani, nu pot fi schimbate pe loc, nu pot fi schimbate din exterior, de o pastilă, de un partener mai bun sau de un şef mai înţelegător, ci doar prin lucru indispensabil cu tine însuţi.

Am identificat câteva obstacole care ne împiedică să trecem la acţiune, chiar dacă avem suferinţe intense emoţionale sau psihice.

Considerăm că lucrurile negative vor trece de la sine

Avem un proverb românesc care spune: „Timpul vindecă” şi e valabil cu precădere la durerea acută a pierderii cuiva drag sau o pierdere materială unde suferinţa se estompează cu timpul, însă, atunci când vorbim de probleme cronice psihice, ele se potenţează, iar factorii stresanţi din mediu pot chiar agrava situaţia care înainte o gestionam.

De exemplu, numeroase studii de specialitate arată că apariţia fiecărui nou episod depresiv, favorizează apariţia următorului, deoarece cu fiecare repetare a experienţei, creierului îi este mai uşor să reia acea spirală negativă.

Schimbările de lungă durată necesită investiţie de timp şi financiară, ca psihoterapia, spaţiu unde înveţi să identifici care sunt circumstanţele şi situaţiile ce declanşează răspunsurile emoţionale, strategii de reglare emoţională şi ce poţi face pentru a-ţi creşte calitatea vieţii.

De cele mai multe ori, tiparele de gândire disfuncţională pe care le-am perpetuat ani de zile nu trec de la sine, ci se reglează într-un proces structurat, cu obiective precise, într-un mediu de acceptare necondiţionată, alături de eforturile conjugate ale persoanei care doreşte să iniţieze schimbarea.

Ne este ruşine de trecutul nostru

Considerăm că am făcut greşeli de neiertat.

Credem că vom fi aspru judecaţi sau criticaţi.

Simţim ruşine faţă de faptele noastre sau faţă de istoricul familial.

Ne este teamă de vulnerabilizare, să vorbim despre lucrurile pe care le-am evitat şi ascuns ani de zile, iar acum ar fi foarte dureros să le scoatem la suprafaţă. Este normal să experimentezi astfel de sentimente.

Nu eşti singurul care le trăieşte, fiecare avem un istoric de care suntem mai mult sau mai puţin mândrii.

Vestea bună este că poţi schimba ceva în prezent, iar acele schimbări pozitive îţi vor influenţa viitorul.

Materialul prim de lucru al psihologiei este suferinţa umană şi scopul psihoterapiei este să-ţi crească calitatea subiectivă a vieţii, să te ajute să-ţi depăşeşti sau integrezi traumele şi durerile, dar şi să faci schimbările adecvate în viaţa ta, în funcţie de ceea ce îţi propui.

Specialiştii în sănătate mintală de la Clinica Serenity, psihologi clinicieni, psihoterapeuţi şi psihiatri, sunt alături de tine în procesul vindecării şi regăsirii tale.

Te aşteptăm cu drag pentru a te asista în schimbările pe care ţi le doreşti!

*Articol scris pentru Clinica Serenity. 

Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
You May Also Like

Anxietatea de sănătate

Cunoscută sub numele de ipohondrie, anxietatea de sănătate este multifațetată, cuprinzând componenta emoțională (anxietatea), componenta fiziologică (palpitațiile), componenta cognitivă (pericolul perceput) și componenta comportamentală (evitarea și comportamentele de siguranță). Simptomele…
View Post