Tatăl nostru bun

O dată cu inima lui tata, cred că s-a oprit ceva și în mine, pentru că mi se pare imposibil să merg mai departe fără să mă gândesc continuu la ce a însemnat tatăl nostru bun pentru noi, copiii lui. O parte din frații mei mi-au trimis câteva dintre gândurile lor, le redau întocmai.

Narcis: Ce a însemnat tata pentru mine? În primul rând, îmi dau seama că tata a fost un exemplu de bărbat pentru mine, un exemplu de la care am învățat ce înseamnă dragostea necondiționată, pe care un bărbat ar trebui să o aibă față de familia lui și sper din toată inima să-i pot călca pe urme. Nu am fost cel mai bun copil sau cel mai ascultător, și totuși, aceasta nu l-a împiedicat din a încerca să-mi ofere totul. Pentru mine tata a însemnat dragoste, sacrificiu, calități pe care ar trebui să le aibă un om, indiferent de situațiile care vin.

Denis: Tata aș putea spune că a fost un înger trimis de la Dumnezeu să ne arate iubirea Lui, bunătatea, dragostea, înțelegerea, răbdarea, siguranța și speranța. Tata a fost pentru mine un ghid în viață, m-a învățat cum să am o relație cu Dumnezeu, cum să mă port în societate, să înțeleg oamenii și să îi ajut mereu, m-a învățat să iubesc Biserica, familia, oamenii și mai ales pe Dumnezeu. Aș putea să scriu 10 cărți și tot n-aș putea să exprim și să spun câtă dragoste și iubire ne-a dăruit. El dădea culoare la tot și puteai la orice oră să îi spui dacă te apăsa ceva, pentru că el mereu se ruga pentru noi și stătea cu noi, oricât de obosit ar fi. Tata orice făcea se gândea la noi cum să ne crească bine și aproape de Dumnezeu. Nu am văzut pe nimeni așa de muncitor și dedicat familiei. Tata trăia pentru noi și noi pentru tata. Eu în fiecare seară mergeam și îl pupam pe obraji și îi spuneam că îl iubesc. 

Andreea: Pe parcursul ultimelor zile, cu regret și durere am conștientizat faptul că eu reprezint în totalitate expresia: „nu prețuiești cu adevărat pe cineva, decât atunci când nu îl mai ai”. Atunci când tata era încă în viață, îl vedeam drept o persoană bună, dar totuși invizibilă, aproape inexistentă. Îl vedea doar ca o persoană care are săptămânal aceeași rutină, plin de activități. Eram atât de obișnuită cu prezența lui, cu glumele lui, vorbele și iubirea lui, încât luam totul de a gata, ca și cum mi s-ar cuveni. Mă enerva de multe ori atunci când mă întreba cum mi-a fost ziua sau când mă ruga să îi cânt câte ceva. Nu vedeam că tata e un suflet în lume ca noi toți, a fost o dată tânăr, ca noi, a suferit ca noi, a avut prieteni ca noi, a iubit ca noi și a greșit ca noi. Tata nu era doar un personaj secundar în viața mea, așa cum îl vedeam de multe ori, ci era sufletul întregii familii. Acum, sărbătorile, zilele de naștere, mesele în familie, nu mai au același impact, aceeași culoare sau frumusețe. Fără tata, simt că inima casei nu mai bate, ci doar pâlpâie, așteptând, la fel ca noi, ca tata să se reîntoarcă și să aducă veselia, iubirea, înțelegerea, ocrotirea și dragostea mare pe care o împărtășea cu noi și nu numai, înapoi acasă. Regret profund că nu am văzut aceste calități deosebite ale tatălui meu, decât acum, când nu mai pot să îi spun cât de mult îl apreciez și cât de mult îl iubeam de fapt. Tata, îmi pare rău că nu am fost fiica pe care o meritai, dar promit să mă revanșez, spunând tuturor ce om mare ai fost. Te iubesc! 

Unul dintre desenele făcute de tata pentru Andreea, avea nevoie la școală de un desen. Pentru mine, tot ce are amprenta lui tata, reprezintă cele mai de preț lucruri.

Sara: O amintire pe care o am în legătură cu tata… când el mergea la culcare, trecea pe la fiecare copil în parte și îl îmbrățișa, spunând: „acum pot să merg liniștit la culcare”. Tata este cea mai iubitoare, puternică, veselă, inteligentă persoană pe care o cunosc. Tata ne-a susținut în cele mai adânci eșecuri, totdeauna când aveam nevoie de iubire și protecție fugeam la tata. Dragă tată, îți mulțumesc pentru rugăciunile în care m-ai purtat zi și noapte, de aceea te iubesc până la sfârșitul lumii și încă un pic. Tata este cel mai de calitate om! 

Gândurile Sarei

Ania: Pentru mine tata a însemnat iubire, calmitate, răbdare, putere, grijă. Tata e ca un erou pentru mine și un tată exemplu. Pentru noi, cel puțin pentru mine, a fost cel mai bun tată din lume. Noi doi aveam multe lucruri în comun, de exemplu, ne plăcea să ne plimbăm, să jucăm șah, să povestim. Pe mine mereu dacă plângeam sau dacă eram tristă, tata mă chema și mă întreba ce am pățit, eu îi spuneam și el mă liniștea. Nimeni nu s-a gândit că tata o să plece dintre noi, la spital nu m-am gândit la asta.  Tata a fost un erou cinstit. Cuvintele mele preferate sunt: „mama”, „tata”, „frați”. 

Rândurile Aniei – le-a scris și mi le-a dat din propria inițiativă.
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
You May Also Like

Se ivesc zorii

Când se crapă de ziuă, există un spațiu între lumină și întuneric, o îngânare de culori și nuanțe: zorii. După o noapte lungă, zorii sunt promisiunea luminii. După o noapte…
View Post