Ce înseamnă să fii femeie? Părerea mea.

Ieșim cu fetele la o poveste și după ce dezbatem două ore „Structura revoluțiilor științifice” a lui Kuhn și „Fundamente metafizice ale științei” a lui Kant (not!), ne pomenim că întreabă una dintre noi cu voce nostalgică și tremurătoare: „Oare ce înseamnă să fii femeie?” 

M-am blocat. Și înainte să mă acuze cineva că nu am știut ce să-i răspund, recunosc de bună voie și silită de împrejurări că e o întrebare al cărei răspuns a necesitat căutări adânci și fremătătoare.

A fi femeie înseamnă a fi feminină. Nu feministă, nu cool, nu macho, nu mișto. Feminină. 

A fi femeie înseamnă a avea grijă de tine: fizic, spiritual, emoțional și relațional. Când investești în domeniile acestea vitale, poți fi împlinită, cu zâmbetul pe buze, o femeie care la rândul ei poate să inspire și să creeze.

A fi femeie înseamnă a te prețui pe tine, în primul rând. A te pune pe ultimul loc este o capcană care nu face decât să-ți scadă respectul față de tine și să te stoarcă de energie.

Nu o femeie, ci multe, mi-au spus că dacă ar lua-o de la capăt primul lucru care l-ar schimba ar fi acesta: „M-aș pune pe primul loc, nu aș mai face compromisuri cu fericirea mea.”

Ca femeie este important să investești în educația ta: nu-ți pierde identitatea la umbra unui bărbat, îți recomand să ai obiective, scopuri și vise pe care să le urmezi.

E vital să te porți cu respect și demnitate față de orice ființă umană. Nu spun asta pentru că imaginea noastră e asociată cu grija, protecția și gingășia, ci pentru că noi reprezentăm tot ce e mai frumos în acesta lume. Inspirăm. Animăm. Alegem. Creăm. Iubim.

A fi femeie înseamnă a trăi în acord cu tine, a avea curajul să-ți exprimi sentimentele cu vulnerabilitate.

Recunosc, sunt lucruri pe care nu am reușit să le înțeleg la noi, de ce spunem: „Pleacă! E mai bine așa”, când simțim că ni se rupe inima în două de durere, de ce ne încăpățânam să credem că oamenii pot fi schimbați sau de ce stăm în relații toxice și abuzive, ne pierdem demnitatea și nu ne considerăm suficient de capabile să o luăm de la început. 

M-am întrebat: Ce este mai important la o femeie: să fie frumoasă sau deșteaptă?

Fără a minimaliza importanța aspectului fizic, corpul unei femei este un teritoriu finit și oricât de mult ne place să credem că metodele lui de explorare sunt infinite, realitatea este că sunt finite. Treptat, apare obișnuința, rutina, acomodarea, într-un cuvânt procesele firești ce fac ca alte aspecte să primeze în fața aspectului exterior.

În schimb, temperamentul, personalitatea, farmecul, spiritul unei femei sunt teritorii infinite, mereu noi și intrigante. Am descoperit, pe măsură ce m-am dezvoltat, că ceea ce este omul de lângă tine e mult mai important decât aspectul exterior. Sigur, nu e genul de afirmație pe care să o iei exclusivist, negând faptul că aparența fizică nu are nici o importanță.

E necesar să faci tot ce ține de tine pentru a arăta cât mai bine cu putință: sport, alimentație sănătoasă, haine stilate și orice altceva crezi că te face să arăți mai bine, dar nu în detrimentul cultivării interioare.

Ce este frumusețea interioară, de nu o putem cuantifica în kilograme și centimetrii?

Frumusețea interioară se referă la modul în care te porți, vorbești, relaționezi și atitudinea ta în raport cu diverse circumstanțe.

Regele Solomon, supranumit „Înțeleptul Pământului”, spune că: „Ceea ce face farmecul unui om este bunătatea lui”.

Chiar dacă deseori am vrut să-l contrazic, să demonstrez cumva că machiajul, îmbrăcămintea îndrăzneață și atitudinea provocatoare sunt mai puternice decât bunătatea, mi-a luat puțin timp să realizez că m-am înșelat. Nu ar fi fost pentru prima dată, dar acum am realizat irevocabil că spiritul unui om este cel mai important capital pe care îl deține. Partea bună e că poate fi dezvoltat în permanență.

Deci, ce este mai important, să fii frumoasă sau deșteaptă?

Ambele sunt importante, nu poți locui cu o persoană cu care nu vrei să apari în public sau cu care nu vrei să înnoptezi, însă exteriorul se degradează cu fiecare zi ce trece, pasiunea are caracter efemer, putând fi înlocuită de iubirea platonică, însă viața cu o persoană bună, nobilă, feminină, empatică, altruistă, cultivată, e o plăcere, chiar și în momentele grele. În plus, te îndrăgostești în fiecare zi de ea.

O femeie este frumoasă dincolo de aspectul exterior, dincolo de aparențe, de interior te îndrăgostești ireversibil, de bunătatea și farmecul personal pe care o femeie le emană.

Poți să fii nefardată, dar să strălucești.

Poți să fii îmbrăcată modest, dar prezența ta să fie una fascinantă.

Poți să nu ai trăsături perfecte, dar să fii adorabilă.

Frumusețea nu înseamnă perfecțiune, ci eleganță, feminitate, gingășie și bunătate. Cred eu. 

*Articolul Ce înseamnă să fii bărbat? Părerea mea. a fost infinit mai ușor de scris decât acesta.

Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

7 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Raluca G
Raluca G
8 years ago

Superb spus

Şerban Stănescu
8 years ago

“De interior te îndrăgostești ireversibil[…]”
Da, asta cred că este esenţa lui “a iubi”, acea “chimie”, (alchimie?) despre care se vorbeşte din ce în ce mai mult.
Am spus-o şi o să o repet oricât de mult: “Femeia, e o floare!”
Am copilărit la poalele Muntelui. La Munte, cred că tot timpul anului poţi vedea flori. E fascinant!
Mă bucură mult când o femeie schimbă perspectiva.
Avem nevoie de femei puternice, dar multe confundă puterea fizică, cu puterea interioară, cu acea Lumină izvorâtă din străfundurile Fiinţei.
Mi se pare un moment important când cineva repune lucrurile în ordinea lor firească.
Da, avem nevoie de Educaţie. Mulţi însă confundă Educaţia cu abilitatea de a memora texte şi a le reproduce “la virgulă”…

Anonim
Anonim
8 years ago

Articolul celalalt a fost mai usor de scris deoarece el este de fapt “Ce-mi doresc de la un barbat” si de cele mai multe ori stim foarte bine ce vrem de la ceilalti dar nu de la noi.

Alina
Alina
8 years ago

Draga Anonim, m-ai prins :p

Anonim
Anonim
8 years ago

Poate, dar nu asta era scopul. Eu am vrut sa subliniez aceasta tară pacatoasa: in cazul altora stim foarte bine(greseli, cum ar trebui…etc) dar cand e vorba de noi facem pasul in spate.

You May Also Like