A fi într-un demers psihoterapeutic, a cultiva introspecția, autocunoașterea, înțelegerea și gestionarea emoțiilor este un demers necesar pentru o calitate a vieții satisfăcătoare.
Psihoterapia te învață grija față de tine, atât din interior cât și din exterior. A avea grijă de tine sună atât de general și de abstract, încât nu știm de unde am putea începe să o facem. Este necesar să specific că grija față de sine se învață treptat și continuu, este un proces, este o alegere, este o muncă susținută, dar merită de o mie de ori.
În esență, ce rost are o viață trăită fără iubire și respect față de tine?
Instrumentele în acest proces sunt conștiința de sine, atenția față de lumea interioară și interacțiunile exterioare. Am descoperit că acest anevoios drum, cel al grijii față de tine, începe cu a-ți asculta nevoile, a nu le disprețui, nega sau neglija.
Ce înseamnă să-ți asculți nevoile? Să începem cu evidențe: nevoia de atașament, nevoia de relaxare (joacă), nevoia de conectare emoțională și fizică cu o altă persoană, nevoia de mișcare, nevoia de hrană și apă, nevoia de fi susținută și ascultată, nevoia de a crea, nevoia de respect, nevoia de autenticitate.
Practicarea unei sănătoase iubirii de sine începe cu a-ți asculta nevoile, de regulă suntem deconectați de ele, nu le recunoaștem, ba chiar le negăm.
Aș adăuga că un dialog plin de blândețe și compasiune cu tine, limite în relații, trăirea în acord cu propriile valori, corpul să fie un spațiul plin de siguranță, fără critică, blamare, biciuire… toate acestea contribuie la un stil de viață prietenos cu corpul, mintea, emoțiile și spiritul tău.
Psihoterapia este necesară, dar nu suficientă. Grija față de sine este necesară, dar nu suficientă. Suntem mult prea complecși, ca un comportament, fie el oricât de benefic, să ne asigure bunăstarea pe viață.
Nu există panaceu când vine vorba de starea de bine pe termen lung, ci există un întreg sistem de suport care facilitează o viață bună. Psihoterapia este doar o piesă din puzzle-ul complex al stării de bine.
A-ți dezvolta talentele și abilitățile înnăscute și a le fructifica într-o profesie care să-ți aducă bani și statut profesional, este o altă piesă importantă din existență.
A cultiva relații familiale, de prietenie, conexiuni profesionale, este esențial în economia unei vieți împlinite.
Ai nevoie de o relație cu Dumnezeu, cu divinitatea, tu ești o ființă spirituală, iar practicile care-ți liniștesc sufletul: rugăciunea, meditația, implicarea într-o comunitate religioasă, facerea de bine, sunt necesare pentru o viață completă.
Pentru a fi împlinit, ai nevoie de practici care să-ți susțină relaxarea, detașarea de sarcinile cotidiene, activități plăcute, hobby-uri.
Ai nevoie să știi că tu contezi, viața ta nu este întâmplătoare, ești binecuvântat cu resurse și abilități pentru scopuri care să depășească doar nevoile tale sau ale familiei. Să oferi mai departe lumii o moștenire de lumină este o etapă de maturitate pe care ar fi minunat de împlinitor să o trăiești.
Pentru a trăi o viață plăcută, o viață bună, o viață cu sens, avem nevoie de clastere de comportamente și emoții care să ne susțină un stil de viață sănătos pentru corp, minte și spirit.
Te provoc să definești ce înseamnă o viață completă pentru tine.
Mai multe informații și idei despre grija față de sine găsești aici.