Blogul meu se vrea a fi predominant un blog care abordează aspecte legate de sănătatea emoțională, relații, psihoeducație și prevenție a tulburărilor psihice, dar este și un mix de experiențe proprii și doze de vulnerabilitate, care deseori mă fac să scriu despre alte lucruri complementare feminității, ca sănătatea fizică, de exemplu.
Din păcate, deși am făcut mulți ani de școală, nu am învățat cum să avem grijă de sănătatea noastră, ce înseamnă prevenția, primele semne ale unor boli și cât de important este să ai grijă de tine, în calitate de femeie, în calitate de ființă care la rândul ei cel mai probabil va da naștere altor ființe. Nici bunicile și mamele noastre nu au avut parte de acest tip de educație, prin urmare nu au avut ce să dea mai departe.
Eu am învățat pe calea grea, prin încercare și eroare, dând cu capul de toate pragurile de sus, așa că voi încerca într-un fel sau altul să explic cum am ajuns să simt nevoia imperioasă a unui apel serios către femei să aibă grijă de sănătatea lor.
Fără a mă plânge sau victimiza, nu am cele mai bune gene din Univers… nici măcar din familie. Mereu am avut probleme endocrine, o predispoziție genetică spre îngrășare și recent am descoperit rezistența la insulină, ceea ce mă face o candidată la diabet de tip II (tata și bunica au deja), pe termen lung, dacă nu sunt atentă la stilul meu de viață.
În familia-mi mare, am trăit frustrarea următoare: De ce eu? Adică surorile mele jubilează când pun un kilogram pe ele, iar eu trebuie să mă gândesc de 3 ori înainte de a mânca o prajitură.
Ca să mă mențin în formă, am nevoie de sport, jurnal alimentar pentru a-mi monitoriza porțiile și combinațiile și un regim de viață destul de sănătos. Sigur, nu mereu îmi reușește, din contră, uneori problema acesta îmi scapă total de sub control, ca în ultimii doi ani de când m-am mutat de acasă, am avut două mastere, un job și câteva proiecte la care lucram, iar pentru a mă relaxa sportul favorit a fost binge-watching pe Netflix, acompaniat de înghețată, ciocolată și cipsuri.
De gătit acasă nici nu se punea problema, nu aveam timp și mai ales chef, așa că mâncam doar în oraș.
De când nu mai locuiesc acasă am făcut o singură dată o supă pe care am aruncat-o ulterior, pentru că nu pot să mânânc de două ori dintr-o mâncare gătită de mine. Încerc să schimb asta, nu dați cu piatra.
E o introducere lungă pentru un mesaj scurt și bazal, dar important, foarte important.
Ai grijă de aspectul exterior
Una dintre cele mai bune investiții a fost să-mi cumpăr un cântar și să mă cântăresc săptămânal. E primul lucru pe care îl spun unei prietene care are probleme cu greutatea.
Una este să fii nevoită să slăbești 5 kilograme, alta este să fii nevoită să slăbești 20 de kilograme. Dacă vezi că fiecare săptâmână care trece aduce câte un kilogram la silueta ta, ești pe o periculoasă pantă ascendentă.
E un indiciu clar că ceva trebuie schimbat.
Mergi la un nutriționist. Începe să faci sport.
Contează cum arăți. Contează aspectul fizic. Oricine spune altceva minte.
Când te uiți în oglindă e de preferat să îți placă de tine și de cum arăți: asta îți dă încredere în tine, siguranță, îți crește stima de sine, îți pune zâmbete pe față. O mie de beneficii, fără să exagerez.
Sigur, nu ar trebui să ne stabilim valoarea ca persoane în funcție de cum arătăm, dar vreau să accentuez că aspectul fizic este important.
Slăbește. Tonifiază-ți corpul. Practică regulat un sport.
Hidratează-te.
Folosește cremă de protecție solară.
Demachiază-te corect în fiecare seară.
Folosește cosmetice potrivite cu tipul tău de ten.
Găsești informații, tutoriale, specialiști pentru fiecare lucru pe care vrei să-l îmbunătățești.
Eu sunt susținătorul tău înfocat, orice schimbare pozitivă vrei să faci în aspectul tău exterior.
Ai grijă de corpul tău
Dacă ești o „norocoasă” ca mine și ai aproximativ 30 de alunițe și semne pe corp (e de ajuns un semn, o aluniță sau nici un semn) , mergi cel puțin o dată pe an la dermatolog să le ții sub observație și ferește-te pe cât posibil de expunere prelugită la soare, la orele amiezii. Iar dacă o faci, aplică-ți cremă pe piele cu factor de protecție ridicat.
Incidența cancerului de piele în ultimii ani a crescut alarmant, iar mai mult de 90% din cazuri sunt cauzate de expunerea la radiațiile ultraviolete ale soarelui.
Dacă ai probleme de vedere, mergi la oftalmolog. Faptul că nu vezi dar negi problema, nu va duce decât la creșterea dioptriilor și posibil alte complicații. Dacă stai multe ore pe zi la computer, folosește ochelari de protecție, special concepuți pentru ecrane.
Una din opt femei va dezvolta cancer la sân de-a lungul vieții. Din fericire, este unul dintre cancerele cu cel mai bun prognostic… dacă este descoperit la timp, în stadiile incipiente. O dată pe an mergi la un control de rutină.
Mai mult, ia-ți prietenele cu tine, spune-le cât de important este să fie sănătoase: pentru ele, pentru copiii lor, pentru oamenii pe care îi iubesc.
O să spun de 1 000 de ori: Este mai ușor să previi decât să vindeci.
Lasă schimbarea să înceapă cu tine, apoi fă-i și pe alții conștienți de necesitatea preocupării față de propria lor sănătate.
Draga mea, iubirea înseamnă, printre altele, responsabilitate față de tine și față de cei din jurul tău, cei pe care îi iubești.
Vorbește-i fiicei tale despre importanța sănătății feminine, fă-i minimul de educație nutrițională, încurajeaz-o să facă sport. Tu știi mai bine ce este de făcut.
Fii acolo pentru o prietenă, o rudă sau un cunoscut care are nevoie de ajutor, care află un diagnostic sumbru, care nu are bani de investigații, care nu are cu cine să-și lase copilul. Fii umană. Nu trece cu pasivitate pe lângă durerea celuilalt.
Dacă te simți obosită fără motiv, slăbită, amețită, du-te și fă-ți analizele. Undeva e o problemă, o lipsă, o nevoie.
Din păcate, mergem la medic atunci când e prea târziu, când se ridică din umeri a neputință, când plutește în aer întrebarea: De ce nu ați venit mai repede?
Ai grijă de sănătatea ta
Realizăm importanța a ceva, abia după ce-l pierdem.
Sper să nu fie cazul meu.
Sper să nu fie cazul tău.
Prevenția și educația medicală sunt importante.
Tu ești importantă. Sănătatea ta este motorul care te ajută să faci față provocărilor zilnice. Ai grijă de tine, îți spun cât de ferm și călduros pot.
Pentru mine am scris acest articol.
Pentru tine am scris acest articol.
Pentru noi am scris acest articol.
Suntem femei. Suntem minunate. Suntem o forță. Merităm ce este mai bun.
Ai grijă de tine.
2 Comments
Ion
18 March 2020 at 12:14Am citi cu drag, felicitări Alina Rotaru!
Alina
18 March 2020 at 16:28Mulțumesc, am revenit 🙂