În copilărie părinții ne oferă grijă, afecțiune, cuvinte de apreciere și timp petrecut împreună, elemente care înseamnă iubire și fac din pământ un loc sigur pentru dezvoltarea noastră. Toate aceste acțiuni făcute de părinți au rolul de a crește emoțional un copil interior sănătos, care se maturizează când este capabil de autoreglare pentru propriul sine, în varii momente provocatoare.
În ce măsură reușim la maturitate să ne împlinim nevoile emoționale este o discuție cu multe nuanțe și implicații, însă ce observ este că o majoritate covârșitoare din populația adultă așteaptă ca iubirea, grija, afecțiunea și validarea să vină aproape exclusiv din exterior, precum în copilărie, când adulții de referință reprezentau întreg universul nostru.
Poți să fii o femeie la 30-40-50 de ani, care a bifat toate căsuțele sociale, casă, job, familie, copii, vacanțe… și totuși, în interiorul tău să fii o fetiță rănită care așteaptă aprobarea mamei și tatălui pentru ce este, copilul care așteaptă iubirea necondiționată, să fie văzut, înțeles, acceptat.
Vârsta biologică uneori nu are legătură cu vârsta emoțională, de aceea vindecarea emoțională începe și prin a te întoarce la copilul interior și a vedea care au fost nevoile lui în trecut și care sunt nevoile lui în prezent.
Locul cel mai greșit în care tu cauți iubirea este în exteriorul tău.
De fapt, în viața de adulți, noi căutăm iubirea, nu un om.
Căutăm iubirea în sediul greșit și credem că un om aduce iubirea în viața noastră, doar ca acesta să ne pună o oglindă în fața ochilor și să vedem lipsa de iubire din noi.
La nivel esențial, noi căutăm iubirea, nu o relație, nu un om.
Draga mea femeie, iubirea nu poate fi undeva în exteriorul tău, nici într-un om, nici în 100 de oameni care-ți bifează la virgulă lista ta de calități.
Iubirea este în tine, mereu este în tine, iar dacă ea nu există în tine, nici cel mai bun om de pe fața pământului nu o va scoate la suprafață.
Iubirea nu se află în afara ta. Iubirea nu se află în exteriorul tău. Iubirea nu se află într-un om. Iubirea nu se află în experiențe exotice. Ascult-o pe tipa care a căutat până la exasperare iubirea în exterior. 😛
Iubirea se află în esența ființei tale și de acolo derivă relațiile sau aspectele pe care le investești cu iubire. Iubirea este cea mai puternică formă de energie.
Este o carte pierzătoare să cauți la maturitate iubirea într-un om, ea se află în interiorul tău și al celuilalt… sau nu.
Rumi scria: „Îndrăgostiții nu se întâlnesc niciodată. Ei se află unul în altul de la început.” Oamenii care se iubesc, sunt îndrăgostiți, se îmbracă în aceleași culori fără să se înțeleagă dinainte, își scriu mesaje în același timp, se trezesc la aceeași oră, își iau cuvintele din gură unul altuia pentru că sunt pe aceeași frecvență. Frecvența iubirii.
Cred că sună mistic, iar surorile mele când le-am spus acest gând care m-a trezit la patru dimineața, mi-au spus că am niște idei de parcă aș fi Osho de Sibiu. 😀
Un partener bun este de dorit, însă nu pentru că el este sediul iubirii, ci pentru că lângă omul potrivit sufletului tău poți construi o familie, te poți dezvolta, vă puteți susține, cunoaște și iubi reciproc, în toate anotimpurile vieții voastre.
Iubirea este starea care se cultivă în interiorul tău, iar când se coace vremea, vine recipientul potrivit asupra căruia aceasta se poate manifesta, acompaniată de o binecuvântată reciprocitate. Mergi pe drumul tău și vei găsi ce cauți, spune o vorbă înțeleaptă.
Ca să exemplific cum această iubire există sau nu în interiorul nostru, este evident când ne uităm la alegerile noastre, care pot proveni din două surse: iubirea sau frica.
Alegi o profesie din iubire, pasiune, abilități înnăscute sau alegi o profesie din frica că dacă vei face ce-ți place vei pieri din lipsa resurselor.
Alegi un partener din iubire sau îl alegi din frica că vei rămâne singură, frica că nu vei avea copii, frica că-ți trece timpul, frica că nu există ceva mai bun pentru tine.
Alegi să ai grijă de corpul tău din iubire și prețuire față de funcțiile care-ți susțin călătoria prin viață sau alegi să-ți biciuiești corpul ca să nu pierzi controlul asupra lui.
Alegi să te motivezi printr-un dialog plin de compasiune și blândețe față de tine sau alegi să te critici și denigrezi dintr-un spațiu de frică și agresivitate.
Alegerile noastre se împart între iubire și frică.
Ce simplu, ce complex, ce ușor, ce greu este, Doamne, să fii om!
Uită-te la cele mai importante domenii din viața ta, cum ai ales: din iubire sau din frică?
Și dacă ai ales din frică, este în regulă. Cine ne învață să alegem din iubire, din suflet, din aspirațiile profunde ale inimii noastre? Aproape nimeni.
Învățăm pe cont propriu că iubirea nu se află în exterior, ci este un proces de cultivare al ei în interiorul nostru. Iubirea este o stare a sufletului tău. La fel cum recunoștința și generozitatea sunt stări ale sufletului.
Ce cultivă iubirea în interiorul tău?
Ce-ți face sufletul să tresare?
Ce te aduce în starea de relaxare, plăcere, siguranță, împlinire?
Răspunde-ți la aceste întrebări și ai câteva indicii legate de cum poți cultiva iubirea în propria existență.
Aici am un amendament: iubirea este emoția pe care sufletele elevate o pot simți, iar a avea un suflet elevat este o muncă continuă cu tine, o muncă reflexivă, o muncă de autocunoaștere, o muncă ce implică sacrificii și, mai ales, smerenie.
Nu o să te mint prin a-ți spune că este un parcurs simplu, însă afirm răspicat că este modul în care viața merită trăită, gustată, savurată și înțeleasă până în viscerele ei.