Diferența între psiholog și psihiatru

Adeseori se face confuzia între psiholog și psihiatru, fie în mediul online, fie în media, de către diferite persoane mai mult sau mai puțin publice sau avizate. Întrucât este esențial să cunoaștem zona de delimitare a celor două domenii științifice, vom arăta punctual ceea ce le diferențiază.

Psihologia ca știință se ocupă cu studierea psihicului și a comportamentului uman. Scopul psihologiei este determinarea factorilor cauzali în anumite afecțiuni și creșterea calității vieții. Psihologul este specialistul în sănătate mintală, indiferent că vorbim de prevenția sau ameliorarea afecțiu­nilor psihice.

Funcțiile sale se referă la activitățile pe care acesta le poate întreprinde și care este domeniul lui de expertiză.

În primul rând, psihologul are rolul de a diagnostica și evalua starea mintală a subiectului. Aici intervin diferite instrumente care se ocupă de evaluarea sănătății psihice: evaluarea cognitivă și neu­ropsihologică, evaluarea emo­țiilor, evaluarea gradului de discernământ, evaluarea dezvoltării psihologice și evaluarea comportamentului.

În al doilea rând, psihologul are rolul de a realiza consilierea psihologică și actul psihoterapeutic. Psihoterapia poate fi făcută doar de către cel care a făcut formarea într-o formă de psihoterapie acreditată. Aici rolul psihologului este de a consilia diferite persoane aflate în situații de criză sau angajarea într-un proces psihoterapeutic în vederea optimizării calității vieții, prin aplicarea diferitelor tehnici și proceduri.

În al treilea rând, psihologul are rolul de a se implica în cercetare. Aspect care cuprinde iniți­e­rea unor studii, cercetarea anumitor proceduri pe diferite popu­lații și afecțiuni. Practic, domeniul cercetării este infinit.

Sferele de acțiune ale unui psiholog sunt: clinic, educațional, securitate națională și organi­za­țional. Fiecare dintre acestea are particularitățile sale, venind la pachet cu o serie de sarcini și responsabilități specifice.

Psihiatria începe cu definiția eminentului profesor de la Timi­șoara, Eduard Pamfil. El afirma: „Psihiatria constituie un document autentic al curajului, gene­rozității și responsabilității de a înfrunta, descifra și asista una dintre cele mai cumplite și, în același timp, misterioase tragedii ale ființei umane, numit generic boală psihică”.

Psihiatrul este medicul care diagnostichează boala mentală și prescrie medicația necesară. Când vorbim despre boală mentală, ne referim la schizofrenie și alte tulburări psihotice, depresia severă și morbidă și tulburările psihice la copii.

Urmează apoi cele de intensitate mai scăzută: atacurile de panică, tulburările de anxietate, tulburările alimentare, tulburările de dispo­ziție, tulburările de personalitate, tulburările sexuale. Toate acestea pot fi tratate combinat medica­ție-psihoterapie.

Este important de reținut dife­rența dintre un psiholog și un psihiatru, dar poate cel mai important aspect este să nu fim dintre cei care îi judecă și ostracizează pe cei cu afecțiuni mentale sau, mai rău, să-i catalogăm și, astfel, să-i desconsiderăm.

*Bărbatul din poză e psihiatrul și psihoterapeutul Irvin Yalom, vă recomand călduros cărțile lui.

*Articol a publicat și în Ziarul Lumina.

Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
You May Also Like

Comunicare și conflict

Majoritatea conflictelor derivă dintr‑o comunicare deficitară, iar una din cele mai importante mize ale vieții este să învățăm să comunicăm asertiv, pentru că doar astfel putem stabili relații calitative. De…
View Post