Cum construim relații calitative?

Tot mai des sunt întrebată de diverși oameni, în fața cărora li se deschid apropiații, cum pot să le transmită înțelegere, să-i asigure că sunt lângă ei și îi susțin.

De fiecare dată apreciez astfel de inițiative, acestea arătând frumu­sețea caracterului și preocuparea autentică pentru semenii care trec prin perioade dificile.

Vreau să atrag atenția că, atunci când un om se deschide în fața noastră, este o datorie umană și apoi spirituală să-l ascultăm.

De multe ori nu putem intui ce se ascunde în fața unei aparențe ireproșabile, iar de-a lungul timpului am fost pusă față în față cu povești de viață sfâșietoare și cu posibilitatea de a ajuta omul într-un fel, tocmai datorită comunicării eficiente, care a avut rolul de a-i ajuta să se simtă în sigu­ranță și valorizați.

Abilitățile pe care le voi prezenta în continuare sunt de bază în comunicarea cu cei din jur și reprezintă un secret al relațiilor reușite și calitative în orice domeniu al vieții.
În primul rând, înainte de a spune orice, observă-l pe cel din fața ta: tonul vocii – ridicat sau scăzut, plat sau ondulat, natural sau fals.

Limbajul nonverbal ne comunică mai multe despre cel din fața noastră decât ar putea să o facă cuvintele.

Limbajul nonverbal se referă la poziția corpului, mâinilor, picioarelor, orientarea privirii și mai ales mimica și gestica feței. Lecturi edificatoare pentru a înțelege mai profund aceste aspecte sunt cărțile lui Paul Ekman, cercetător reputat în domeniul interpretării mimicii și gesticii. În al doilea rând, ascultă activ.

Preocuparea ta pentru ceea ce îți spune cel din față trebuie să se concretizeze prin ascultare activă, nu pasivă. Asta înseamnă că poți să folosești mișcări ale capului pentru a-l aproba, poți să-l strângi în brațe dacă situația o cere, poți să-i oferi șervețele în caz că plânge, poți să-i pui o mână pe umăr în semn de solidaritate.

În al treilea rând, empatia este crucială pentru deschiderea celuilalt. Empatia înseamnă capacitatea de a înțelege perspectiva celuilalt, să îi înțelegi durerea, bucuria sau emoția.

În al patrulea rând, atitudinea de non-judecată face minuni atunci când vine vorba de a-i transmite semenului că ești lângă el. Oamenii ezită să se deschidă de teamă că vor fi judecați, cri­ticați, condamnați de cei din jur pentru faptele, gândurile sau vorbele lor, iar realitatea este că majoritatea facem asta.

Dacă îți dorești relații calitative sau să fii un om de încredere pentru semenii și familia ta, poți începe de aici: observă-l pe cel de lângă tine, ascultă-l activ, empatizează cu el și nu îl judeca. Așadar, relații cât mai calitative și frumoase!

*Articol publicat și în Ziarul Lumina.

Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
You May Also Like