Cei patru stâlpi ai sănătății mintale

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) definește sănătatea pe patru coordonate: fizic, emoțional, intelectual și spiritual. Este necesar ca transformarea noastră să se petreacă pe toate planurile.

Viziunea holistică este, așadar, cea mai completă. Potrivit psihiatrului Aurel Romila, „normalitatea e o stare de echilibru și armonie între cunoaștere, afectivitate, inteligență și voință. Când una din acestea este dezvoltată excesiv sau subdezvoltată, armonia se pierde și apare boala sau suferința. 90% din oamenii cu care intru în contact sunt profund nefericiți, o societate care și-a pierdut valorile de bine, frumos, adevăr și dreptate”.

Normalitatea se mai traduce și prin funcționalitate socială și stare subiectivă de bine și împlinire. Un om sănătos este un om capabil să muncească și să iubească, afirma Sigmund Freud.

Pornind analiza de la coordonata privitoare la fizic, Hipocrate spunea în urmă cu mii de ani: „Hrana ta să-ți fie medicament”. Astăzi, specialiștii afirmă: „Spune-mi cu ce te hrănești ca să-ți spun cât de energic și productiv ești”. Noi, oamenii, suntem predictibili prin obiceiurile pe care le avem. Ceea ce ai astăzi în farfurie îți vorbește despre sănătatea pe care o vei avea mâine.

Dincolo de ceea ce se vede în exterior, aspectul fizic, machiajul sau vestimentația, purtăm cu noi o lume interioară, care nu se vede și care este alcătuită din sentimente, emoții și trăiri complexe. Toate acestea se transpun în realitatea exterioară.

Cât de mult îngrijești grădina emoțiilor tale? Câtă atenție acorzi gândurilor tale? Te accepți în cel mai fundamental mod ca ființă umană, cu calități pozitive și negative?

Recunoștința și mulțu­mirea sunt doi predictori impor­tanți ai sănătății psihice.

Încurajarea îmbunătățește calitatea vieții și are puterea să facă minuni în relațiile cu cei din jur.

În planul mintal, este necesară cultivarea minții, introducerea în minte a unor informații utile, valoroase și de calitate. Cititul reprezintă una dintre principalele modalități prin care se poate realiza aceasta.

Care e ultima carte citită? Ce citești acum?

Fiecare carte citită este o sămânță care va încolți și va da roade. De asemenea, dezvoltarea personală este vitală pentru cunoașterea proprie, dar și a celorlalți. Măsura în care este înțeles exteriorul e dată de cât de adânc a fost sondat interiorul.

În ceea ce privește planul spiritual, nu există o dimensiune corectă a spiritualității fără respect față de ființa umană, integritate, demnitate și responsabilitate față de viață. Toți înțelepții lumii acesteia au repetat într-un fel sau altul ceea ce a spus Iisus Hristos: iubește-i pe ceilalți ca pe tine însuți. Iubește-i pe toți, inclusiv pe dușmani.

De ce? Pentru că doar iubirea, toleranța și acceptarea au puterea să schimbe ceva în viața unui om. Iubirea și acceptarea necondițio­nată ne duc pe trepte superioare ale existenței.

*Articol apărut și în Ziarul Lumina.

Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
You May Also Like