Ca să fim împliniți avem nevoie de educație

Educația formală, cea de pe băncile școlii, are rolul ei și se adapteză din mers, cu un decalaj de câțiva zeci de ani, la societate și schimbările deja existente. De aceea, edu­cația nonformală și informală, adică cea făcută pe cont propriu, dar care nu exclude ajutorul unui specialist, este o altă parte a răspunsului la provocările devenirii.

Sunt convinsă că nu există împlinire fără o viață conștientă, cu un proces măcar rudimentar de introspecție, iar o viață conștientă presupune informație corectă din surse sigure, dorința de a implementa schimbarea și convingeri corecte pe drumul devenirii.

O viață trăită în incon­știență înseamnă o viață neanalizată, fără întrebări sau dorința de a căuta răspunsuri, ceea ce nu ne dorim pentru noi sau cei apropiați nouă.

Educație psihoemoțională

Suntem o mare de emoții, spune Daniel Kahneman, psihologul care a câștigat premiul Nobel pentru economie, în anul 2002, teoretizând Sistemul I și Sistemul II, care aduce o lumină nouă asupra comportamentului economic și cel de alegere. Sistemul I este intuitiv, funcționează pe principiul economiei de energie, spre deosebire de Sistemul II, care se ocupă de raționamente complexe și calcule.

Ideea simplă este că raționamentele noastre sunt într-o proporție covârșitoare dictate de emoții, dar eu merg mai departe și spun că stilul de viață, alegerile, convingerile despre lume și viață, majoritatea sunt dictate de emoțiile timpurii, adânc înrădăcinate în sistemul limbic.

Viața fiecăruia dintre noi presupune anumite dureri, lipsuri, limitări, foarte rare sunt persoanele care au crescut într-un mediu sigur, cu nevoile emoționale satisfăcute, cu o conexiune optimă cu persoana de referință, fără traume sau micro-traume cumulate, de aici derivă nevoia imperioasă, aș zice, de vindecare emoțională și începutul unui proces complex de cunoaștere și descoperire a ta.

Uneori, a merge la psiholog vorbește despre spațiul în care facem liniște în mintea noastră și ne punem câteva întrebări simple, ghidați de un profesionist și câteva instrumente.

Răspunsurile sunt acolo, în interiorul tău, de prea puține ori ai nevoie de răspunsuri din exterior.

Ai curajul să te descoperi, ai curajul să-ți pui întrebări incomode.

Psihoterapia e locul în care îi dai loc durerii tale să existe, nu o mai negi sau reprimi, e acolo, prezentă în toate deciziile tale, e acolo, gata să fie văzută și integrată.

Educație nutrițională

Sunt așa de multe de spus aici, însă cea mai călduroasă și profesionistă recomandare pe care o pot face este ca, măcar o dată în viață, cât mai devreme de preferat, să mergi la un nutriționist care să-ți explice câteva principii nutriționale de implementat, grupele de alimente, necesarul tău caloric, importanța sportului, hidratării, somnului și ce ai de făcut pentru a te menține, a slăbi, a crește masa musculară, tot ce depinde de obiectivul tău.

Educația nutrițională nu se face pe TikTok, unde văd zeci de clipuri cu sfaturi legate de sănătate și slăbit, ci la un specialist, care particularizează informațiile la contextul tău și îți răspunde la întrebări având în spate o bază științifică.

Corpul tău este casa ta în cel mai real sens – ai grijă de casa ta formată din celule, oase, mușchi și organe.

Educație în privinţa corpului

Rușine, inadecvare, teamă de explorare, idealurile din reviste, presiunea corpurilor și formelor perfecte de pe Instagram… toate acestea adâncesc complexele și fac ca procesul devenirii noastre, mai ales în cazul femeilor, să fie mult îngreunat.

De ce? Critica, nemulțumirea față de propriul corp și ura nu te ajută în procesul dezvoltării, ci doar blândețea cu tine și acceptarea propriului corp, mulțumirea sunt elemente-cheie în devenirea ta.

Începe prin a-ți cunoaște fiecare parte a corpului, a ști cum funcționează, a avea o igienă impecabilă la orice oră din zi sau noapte, a-ți îngriji corpul, dantura, a-ți descoperi stilul vestimentar și a zâmbi cât mai des.

Am realizat că a avea grijă de tine, a ști cum să faci aceasta, este mai important decât frumusețea la care poate visăm, trăsături de un anumit tip sau o tipologie specifică a corpului.

Este important să ai grijă de tine, să investești în tine, să mergi la medic dacă ai o problemă de sănătate, să-ți faci analizele de rutină, să acorzi atenţie semnalelor pe care corpul ți le transmite în legătură cu ce-ți face bine sau nu.

Nu am învățat de la mamele noastre, în cele mai multe cazuri ele fiind orientate spre sacrificiu și renunțarea la propriile nevoi, că grija față de tine primează, apoi preocuparea față de alții.

Acesta este sensul sănătos în raportarea la cei lângă care trăim.

Educație vocațională (profesională) și financiară

Știu cum e să stai mai mult de 12 ani pe băncile școlii și să nu ai nici cea mai vagă idee ce să faci cu viața ta, iar acest scenariu e comun, îl văd frecvent la adolescenții cu care mă intersectez.

Lacunele sistemului de învățământ sunt numeroase, iar procesul descoperirii vocației este unul care se face pe cont propriu de cele mai multe ori. Ia-ți o oră de liniște cu tine, în care să te întrebi: ce-mi place să fac?, care este cauza pentru care prezint interes și sunt dispusă să investesc?, din ce vreau să-mi câștig banii? De unde încep? este întrebarea pe care ajungi să ți-o pui uneori.

Obosesc doar gândindu-mă la cât de multe domenii necesită energia și implicarea mea pentru o viață împlinită, însă înainte de orice, dă-mi voie să-ți spun că ești un om complet, ești minunat și unic așa cum ești, iar acum, când încă nu ne luptăm cu provocări de supraviețuire iminente, ne rămâne să ne ocupăm de propria cunoaștere, împlinire și sens personal, chiar dacă pe alocuri este provocator.

Nu este nevoie să devii altceva, ci doar să ai răbdare cu tine, să te observi, să-ți asumi responsabilitatea vieții tale, fără a da vina pe altcineva.

Asumarea responsa­bilității pentru propria viață este un prim pas foarte important în dezvoltarea sensului autonomiei.

Poți să asculți conferințe, podcast-uri, să vorbești cu cineva de încredere despre frământările tale, vei descoperi că lumea este un loc mai prietenos când ne deschidem să împărtășim greutățile și reușitele noastre.

Poți să călătorești, chiar și în apropierea ta, dacă resursele financiare nu-ți permit să mergi în locuri mai îndepărtate, poți începe să urci pe munți, să practici un sport, să-ți cunoști limitele corpului și să le depășești.

Poți să citești despre subiectele de interes, cărțile sunt un tezaur de cunoaștere și adăpostesc o înțelepciune colectivă, care te poate ghida în momente-cheie ale vieții.

Stăm sub același cer, oricât de diferite ar fi orizonturile noastre. Suntem împreună pe acest drum și totul este mai simplu, dacă ne susținem unul pe altul.

*Articol publicat și în Ziarul Lumina.

Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
You May Also Like