Tărâmul întunecat al dependenței de alcool

Denumită popular alcoolism, dependența de alcool se caracterizează prin consumul cronic de alcool care duce în repetate rânduri la starea de ebrietate.

Organizația Mondială a Sănă­tății împarte oamenii în băutori și nebăutori. Băutorii pot bea moderat sau pot beau excesiv, fie neregulat, fie din obișnuiță.

Băutorii din obișnuință se împart la rândul lor în băutori care sunt depen­denți și băutori care nu sunt dependenți.

Formula de calcul a alcoolemiei este C = A / G x r, unde C este concentrația alcoolului în sânge, A este cantitatea de alcool, G este greutatea corporală și r este factor de difuziune, 0,7 la bărbați și 0,6 la femei.

Vorbim despre abuz de alcool atunci când se consumă în împrejurări nepotrivite, ca locul de muncă, sarcina, alăptarea etc., când se consumă alcool până la starea de beție, când se consumă pe termen lung în cantități mari, mai mult de 40 grame de alcool pur la bărbați și 20 grame de alcool pur la femei și atunci când consumul de alcool este motivat de stări sufletești ca tristețea, deprimarea, nefericirea, pierderea și circumstanțele dificile ale vieții.

Dependența de alcool este atât fizică, ajungându-se în urma consumului frecvent și abuziv la modificări metabolice și toleranță, iar în urma întreruperii apare sevrajul, descris cu simptome de greață, vărsături, dureri de cap, dureri musculare, iritabilitate etc.

Dependența psihică apare atunci când există dorința interioară și chiar obsesia consumului de alcool, iar subiectul face aproape orice pentru a-și procura licoarea care l-a „fermecat”. Efectele alcoolului asupra organismului sunt diverse, amintesc efectul toxic celular, unde alcoolul consumat în cantități mari, pe termen lung, acțio­nează ca o otravă pentru celulă, distrugând-o.

Ficatul este organul afectat major de consumul de alcool, ajungându-se deseori la ciroză hepatică sau alte compli­cații. Atrofierea ficatului poate fi adusă la stagnare prin abstinență, dar nu este reversibilă.

Ce soluții există pentru o astfel de problemă, atât de frecventă?

Există clinci specializate în dezintoxicare, loc unde pacientul nu are acces la alcool, se manageriază medical simptomele de sevraj și se tratează dependența psihică prin ajutor psihologic de specialitate.

Este important să înțelegem că alcoolismul este o boală complexă, iar ea trebuie tratată medical și psihologic. Este mai mult decât o problemă de voință, am­bi­ție sau lipsa iubirii și preocupă­rii față de familie și cei apropiați.

De aceea, a critica, jigni și disprețui o persoană dependentă de alcool este un comportament greșit și păgubos, care pe termen lung facilitează dependența, nu o ameliorează.

Gabor Maté, lider mondial în tratarea adicțiilor, vorbește în cartea lui devenită bestseller „Pe tărâmul fantomelor înfometate” despre traumele care au condus la dependență, interacțiunea genelor cu mediul și soluții pentru cei dependenți, dar și pentru persoanele care coabitează cu aceștia.

Autorul face o pledoarie pentru compasiune, înțelegere și acceptare față de cei cu adicții, ajutându-ne să înțelegem că uneori cel mai mare bine pe care îl putem face este să ne asigurăm că se întâmplă răul cel mai mic.

*Articol publicat și în Ziarul Lumina.

Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
You May Also Like

Comunicare și conflict

Majoritatea conflictelor derivă dintr‑o comunicare deficitară, iar una din cele mai importante mize ale vieții este să învățăm să comunicăm asertiv, pentru că doar astfel putem stabili relații calitative. De…
View Post