Servicii

Sunt psiholog clinician și psihoterapeut cognitiv-comportamental, iar serviciile pe care le ofer vizează sănătatea mintală: evaluare psihologică și psihoterapie cognitiv-comportamentală.

Dacă alegi să lucrăm împreună, în prima ședință vom aborda așteptările pe care le ai, răspundem la întrebări și clarificăm eventuale nelămuriri.

Pentru a veni în întâmpinarea persoanelor care nu știu la ce să se aștepte când vin la psiholog sau psihoterapeut, propun abordarea câtorva subiecte principale.

Așteptările legate de terapie pot fi realiste sau nerealiste. În zona așteptărilor nerealiste se situează credințele de genul: „Nu mai doresc să simt tristețe sau durere, Schimbă‑l pe celălalt (în terapia de cuplu), Vreau să schimb modul în care gândesc ceilalți despre mine” și altele pe care le abordăm direct pentru a fi demontate.

Așteptările legate de psihoterapeut este necesar să fie abordate cu transparență de către client, pentru a decide dacă vom lucra împreună. În funcție de problema cu care vine clientul, psihoterapeutul știe dacă este de competența lui să‑și ofere serviciile, în caz contrar, clientul poate fi îndrumat spre alt coleg. 

Evaluarea psihologică se face pentru determinarea sănătății sau dezvoltării psihice: evaluarea cognitivă și neu­ropsihologică, evaluarea emo­țiilor, evaluarea gradului de discernământ, evaluarea dezvoltării psihologice și evaluarea comportamentului.

Demersul psihoterapeutic vizează, de exemplu, învățarea relaxării, modificarea credințelor iraționale, învățarea abilităților sociale, schimbarea unor comportamente, determinarea originii unor probleme în funcționalitatea actuală etc. 

Responsabilitățile clientului și ale psihologului se abordează cu onestitate. O comparație sugestivă este aceea dintre un antrenor de fitness și persoana la care apelezi într‑un service pentru a‑ți repara mașina. 

Antrenorul de fitness este acolo pentru tine, să te ghideze și ajute, dar nu poate face munca în locul tău (la fel și psihologul), pe când, atunci când îți duci mașina la service, din momentul în care mașina este preluată, tu nu faci nimic, aștepți până este reparată. 

Este bine să știi că rezultatele mersului la psiholog vin pe măsură ce te implici activ și direct în procesul învățării sau schimbării.

Actul psihologic sau psihoterapeutic este confidențial, dar se vor prezenta situații specifice în care confidențialitatea poate fi încălcată.

Timpul petrecut în psihoterapie poate fi aproximat, deoarece există protocoale clinice pentru (aproape) fiecare tulburare, care se desfășoară de‑a lungul unui anumit număr de ședințe. Sigur, există situații în care procesul durează mai multe ședințe decât a fost prevăzut inițial. 

Limitele relației psiholog – client necesită abordare încă de la prima întâlnire: sunatul în afara ședințelor (se pot stabili de comun acord circumstanțe în care acest lucru este posibil, chiar indicat), întâlnirea în afara orelor de psihoterapie și alte situații delicate care pot interveni pe parcurs.