Intervenții în psihologia pozitivă

Psihologia pozitivă studiază mecanismele psihologice care ne ajută să ne dezvoltăm și propune intervenții pentru oameni să­nătoși și funcționali, astfel încât calitatea vieții lor să crească și ei să devină mai fericiți.

Terapia centrată pe creșterea calității vieții (Quality of life therapy) chestionează clientul cu privire la câteva aspecte: con­dițiile obiective de viață, atitudini privind acele condiții de viață, standarde privind împlinirea, importanța domeniului de viață și satisfacția globală.

Acest tip de terapie se conduce după câteva principii esențiale:
– Principiul abundenței interioare se referă la faptul că este necesar să avem un spațiu personal în care să ne ocupăm de emoțiile noastre și să ne preocupăm pentru sănătatea și vitalitatea corpului nostru.
– Principiul timpului calitativ se referă la timpul pe care ți-l aloci ție, cum identifici semnele stresului și ce strategii de relaxare folosești pentru a te detensiona.
– Principiul găsirii sensului se referă la căutarea unui înțeles, sens pentru fiecare situație dureroasă sau tragică din viața noastră, dar și a fi călăuziți de un sens al vieții și un scop în tot ceea ce facem.

Printre emoțiile studiate de psihologia pozitivă se regăsesc optimismul (speranța), compasiunea și autocompasiunea, recunoștința, altruismul, bunăstarea, creativitatea, fericirea etc. Pentru fiecare dintre aceste emoții pozitive există intervenții punctuale, validate științific, astfel încât emoțiile pozitive să fie crescute, menținute și maximizate.

Pentru creșterea recunoștinței și-a dovedit eficiența ținerea unui jurnal al recunoștinței, în care zilnic îți notezi aproximativ cinci motive pentru care ești recunoscător. De asemenea, numărarea binecuvântărilor este un alt exercițiu care te ajută să conștientizezi care sunt aspectele din viața ta pe care ești binecuvântat că le ai.

Dacă vrei să-ți crești altruismul, fapt care vine la pachet cu o serie de avantaje precum: creș­te­rea nivelului de oxitocină, crește­rea sentimentului de apartenență, consolidarea legăturilor sociale și creșterea autoeficacității, poți începe să faci voluntariat în numele unei cauze în care crezi, poți să oferi bani altora sau poți face câteva exerciții simple de meditație.

Tehnicile pentru creșterea sentimentului subiectiv de fericire se referă la antrenarea creierului prin anticiparea evenimentelor fericite, reamintirea unui eveniment fericit sau savurarea momentelor de fericire intensă.

Pentru creșterea optimismului și a speranței este necesar să scrii despre scopurile tale împlinite și cel mai bun sine al tău, să te gândești la scopurile tale, cu speranța că ele se vor îndeplini,  și să-ți exprimi recunoștința printr-o vizită, o scrisoare sau o listă care să conțină aproximativ toate motivele tale de mulțumire.

Dezvoltarea compasiunii și autocompasiunii este indicată pentru persoanele care au o voce autocritică, iar scopul trainingului de creștere a autocompasiunii și compasiunii este de a înlocui vocea plină de autocriticism cu o voce plină de compasiune față de sine.

Acestea sunt câteva dintre intervențiile cele mai cunoscute din psihologia pozitivă, intervenții care au un impact semnificativ asupra stării de bine și a fericirii personale.

*Articol publica și în Ziarul Lumina. 

Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
You May Also Like

Tulburarea de adaptare

Schimbările vieții cauzează distres, deseori. Un loc nou de muncă, nașterea unui copil, mutarea într-un alt oraș, schimbarea statusului marital, toate acestea sunt evenimente care pot cauza dificultăți de adaptare.…
View Post