Dintre toate pălăriile sociale și profesionale pe care le-am purtat de-a lungul timpului, rolul cel mai aproape de sufletul meu este acela de susținătoare și apărătoare a vieții încă din uterul mamei. Viața care ne hrănește și crește pe căile potrivite dezvoltării noastre.
Însă mintea, emoțiile și relațiile au nevoie de întregire după avort și pierdere de sarcină, iar Asociația Via Rahelei, reprezentată de preotul Mihai Groza și soția lui, Maria, se ocupă printr-un program testat și implementat în peste 70 de țări, de consilierea post-avort și consilierea în pierdere de sarcină.
A fost o surpriză plăcută să descopăr că există un program specific pentru femeile care au trecut prin avort și / sau pierdere de sarcină și am încercat să-i pun preotului Mihai și soției lui cele mai relevante întrebări despre misiunea asociației și cum funcționează programul Via Rahelei.
De unde provine denumirea „Via Rahelei”?
Via Rahelei este un program de vindecare post avort și pierdere de sarcină în care partea spirituală cu rugăciune, partea psihologică cu consiliere și suportul reciproc conlucrează în mod armonios pentru a mijloci vindecarea care vine de la Isus, Dumnezeul cel viu.
Via Rahelei e o mișcare internațională care a început în SUA, în 1986, cu un grup de suport condus de dr. Theresa Burke. Experiența și rugăciunea au condus la conceperea acestui program ca un parcurs alături de Isus prin durere și jale spre iertare, împăcare și pace. Azi există peste 400 de locații unde această reculegere este oferită, în mai mult 70 de țări și peste 33 de limbi. „Via” este vița de vie, care îl reprezintă pe Isus, de care despărțiți nu putem face nimic (Ioan 15:5). Iar Rahela (Ieremia 31:15) este cea care își plânge copiii și nu se lasă mângâiată.
În ce an a luat ființă Asociația Via Rahelei la Cluj-Napoca și care este misiunea ei?
În 2016 a avut loc la Cluj prima reculegere Via Rahelei. O echipa din Viena a venit pentru a oferi programul, în limba engleză, primilor participanți care au devenit apoi voluntari și echipă de slujire. De atunci au avut loc peste 20 de reculegeri, în limba romană, cu aproximativ 200 de participanți.
Tot ce se petrece la reculegere este strict confidențial, nici o informație despre participanți sau locație nu e făcută publică. Scopul nostru la Via Rahelei este de a-i sluji în iubire pe toți cei care vin la noi, pentru ai ajuta să întâlnească puterea vindecătoare a lui Isus, singurul care are putere asupra vieții și morții.
Care este pe scurt povestea dumneavoastră în ceea ce privește o implicare atât de specifică în consilierea post-avort, cum ați descoperit că aveți această misiune?
În 2012 am participat la o conferință a dr. Theresa Burke și în inimă am simțit chemarea că „într-o bună zi vom face și noi așa ceva.” După doi ani am participat la o reculegere Via Rahelei și atins de ce am trăit, am devenit voluntar. În 2016, prin voia Domnului, care ne-a ajutat prin multe persoane, am adus, împreună cu Maria, echipa din Austria și așa a început Via Rahelei la Cluj.
Ce înseamnă trauma avortului?
Trauma avortului este durerea iubirii neîmplinite. Este strigătul dorului de copilul care nu a mai fost. Este deșertul inimii văduvite de tot ce putea să fie. Este frica de a privi în față grozăvia orbirii noastre. Este iubirea mută umbrită de vinovăție. Trauma avortului se referă și la impactul emoțional și mental pe care o astfel de experiență îl poate avea asupra unei persoane. Deși reacțiile variază de la o persoană la alta, multe femei și, uneori, și bărbații implicați, pot resimți efecte negative pe termen scurt sau lung. Câteva simptome specifice acestei traume sunt sentimente de vinovăție și regret, anxietate și depresie, insomnie și coșmaruri, dificultăți în relații, tulburări de atașament.
Ce presupune consilierea post-avort?
Consilierea post avort oferită de Asociația Via Rahelei este un proces de vindecare emoțională și spirituală pentru femeile și bărbații afectați de avort sau de pierderea de sarcină. Aceasta se bazează pe empatie, confidențialitate și sprijin, ajutând persoanele să își înțeleagă sentimentele, să proceseze durerea și să găsească reconciliere interioară. Sprijinul emoțional și psihologic este important deoarece femeile care au trecut prin avort sau pierdere de sarcină pot experimenta sentimente de vinovăție, tristețe, anxietate sau chiar depresie. Consilierea le ajută să își exprime trăirile și să găsească alinare.
Cum poate preotul, alături de echipa de consiliere, să susțină procesul de înțelegere, acceptare și vindecare a rănii avortului?
Vindecarea post-avort presupune să duci această durere și traumă la picioare crucii lui Isus. Doar cel care a învins moartea prin învierea Lui și care are puterea de a da viață tuturor celor care vin la El, doar El poate ierta, vindeca și restaura. Rolul implicit al terapeutului și al preotului este să faciliteze această întâlnire între rănit și Doctorul sufletelor și trupurilor.
Sprijinul și îndrumarea spirituală sunt foarte importante și benefice, iar programul include spovada și un parcurs de vindecare din perspectiva creștină, axat pe iertare prin milostivirea lui Dumnezeu. Au loc și împărtășirile de grup a experiențelor într-un mediu sigur, alături de persoane care au trecut prin situații similare și anumiți pași practici prin exerciții, reflecție personală și dialog ghidat pentru a depăși trauma și a recăpăta pacea interioară și iertarea, împăcarea cu sine, cu ceilalți și cu Dumnezeu.
De ce considerați că inițiativa „Marșul pentru viață” care va avea loc în 29 martie este importantă și cum ați „convinge” o persoană să participe?
„Marșul pentru Viață” este important deoarece promovează conștientizarea asupra valorii fiecărei vieți umane, sprijinirea femeilor aflate în criză de sarcină și încurajarea unei societăți care oferă alternative reale pentru mame și copii. Acest marș nu este despre a judeca, ci despre a oferi speranță și a arăta că există soluții mai bune decât abandonul și disperarea. Contează să mergem să fim o voce în apărarea celor care nu se pot apăra singuri. Este important să facem asta cu iubire și rugăciune și să fim martori ai Luminii în această lume.
În 29 martie 2025, la Cluj-Napoca, în Piața Unirii, ora 11, va avea loc „Marșul pentru viață”, o inițiativă interconfesională, care declară și susține prețiozitatea vieții ca dar a lui Dumnezeu încă de la concepție. Vă așteptăm cu familia și prietenii!