Tăria și fragilitatea sufletului 

Sufletele noastre sunt compuse dintr-un amestec fascinant de tărie și fragilitate, duritate și gingășie, asperitate și finețe. Maturizarea sufletului este un proces care durează o viață, elevarea sufletului durează cât timp trăim pe pământ. 

Între linia vieții și linia morții există lumea interioară complexă, cu toate câte o compun, cu etapele de evoluție aferente. Singurele lecții pe care le înveți sunt lecții de care sufletul tău a avut nevoie și au un preț de suflet, în învățarea lor s-au desprins bucăți importante din tine, a durut, iar cicatricile sunt martori vii ai procesului prin care ai trecut. Fiecare suflet are de învățat anumite lecții, iar viața ni le predă în maniera ei televenolistică, câteodată.

Fragilitatea sufletului vine din rănile timpurii pe care le trăim: rana de nedreptate, umilire, abandon, trădare sau respingere. Acestea declanșează vulnerabilități emoționale și relaționale, dar tocmai aceste suferințe reprezintă premisa pentru vindecare interioară și dezvoltare, din care mai apoi se naște tăria interioară și reziliența. 

Vara aceasta am mers cu sora mea mai mică de patru ori pe săptămână la sală, cu antrenor. La ultimul antrenament din vară, în drum spre casă, am vorbit despre ce am învățat la sală și, draga de ea, a concluzionat: „Am învățat la sală că rezultatele cer efort, timp și disciplină”. 

„Îmi place concluzia, dar nu-mi place procesul”, i-am zis. 😀 

La fel cum avem mușchii corpului fizic pe care-i testăm, creștem, supunem la diferite tipuri de antrenamente și teste pentru a-i întări, la fel avem mușchi emoționali, mușchi intelectuali și mușchi ai sufletului. 

Cum antrenăm mușchii sufletului? 

Privește cerul: poți intui mișcările norilor? Nu, la fel nu poți intui mișcările sufletului, această entitate expresivă și creativă, în căutare de vindecare și întregire. 

Relațiile cele mai importante sunt o chestiune de suflet. Oamenii nu se schimbă pentru că așa și-au propus într-o zi, au apăsat pe un buton și schimbarea s-a produs, oamenii se schimbă pentru că sufletul lor se schimbă. 

Așa ajungi să te întrebi de ce nu te mai potrivești în relații, contexte și locuri care până mai ieri erau relevante pentru tine, dar acum te încearcă sentimente de înstrăinare, nu-ți mai găsești locul. 

Privește oamenii care împart același spațiu locativ și aceleași fluide, dar sufletele lor metabolizează diferit experiențele vieții, până ajung la concluzia ca sunt doi străini într-un dormitor prea strâmt pentru distanța dintre sufletele lor. 

Părțile rupte din sufletul tău au nevoie de reîntregire. Părțile rupte din sufletul tău au nevoie să fie văzute, ascultate, ghidate spre vindecare. Cu toți avem defecte, puncte slabe, neputințe, soluția nu este să le îngropi, să-ți întorci ochii de la ele, ci soluția este autenticitatea, să vorbești cu omul apropiat ție despre luptele tale, nu să le ascunzi. Măștile de tot felul în relații funcționează pe termen scurt, iar dezamăgirile sunt pe măsură. 

„Iubirea care îmbolnăvește este aceeași cu iubirea care vindecă, nu sunt două iubiri diferite. Iubirea care îmbolnăvește este iubirea inconștientă, cea în care eu stau cu ochii închiși și aș vrea să mor în locul altcuiva. Iubirea care vindecă este iubirea conștientă, în care deschid larg ochii și văd că nu pot muri în locul altcuiva, singurul lucru pe care pot să-l fac este să-i onorez viața și să o trăiesc pe a mea, să îi respect destinul în timp ce fac ceva bun cu viața mea”, scrie Elena Barbu.

Iubirea și pierderea schimbă sufletul. 

Emoțiile sunt indicatorii ai stării sufletului, din acest motiv depresia nu este indicat să fie redusă la tăcere cu medicamente, ci abordarea corectă este de a descoperi unde este deconectarea de sursa vitalității. 

Mintea vrea să facă bani, pentru că trăim într-o societate care pune în mod direct și indirect presiune să atingem praguri profesionale, sociale, financiare, însă sufletul vrea să înțeleagă alte dimensiuni ale cunoașterii. 

Mintea vrea să descifreze realitatea prin rațiune, sufletul vrea să simtă experiența pentru a o integra. 

Mintea vrea să plece dintr-o relație, sufletul nu și-a consumat încă experiența.

În viață nu primești ce vrei, primești ce sufletul are nevoie. 

Maturitatea este abilitatea de a alege ce este bine pentru sufletul tău, când sufletul este vindecat, alegerile tale vor fi bune și morale. Nu poți minți, înșela, trăda, delapida, fura, avorta, trăi o viață dublă, când sufletul tău e sănătos. 

Alegerile semnificative sunt o chestiune de suflet: investiți în sănătatea sufletului, în a-l înțelege, cunoaște și vindeca. Este cel mai bun lucru pe care puteți să-l faceți pentru sănătatea voastră, a familiei și a înaintașilor voștri.

Exit mobile version