Suntem gata să ne spintecăm unii pe alții, în încercarea de a ne convinge semenii să gândească ca noi, pentru că perspectiva proprie e cea mai bună, absolutul întrupat. Mă refer la orientarea religioasă, sexuală, politică, valori sau principii.
Înainte de a sări la beregata celuilalt, vreau să punctez câteva aspecte care pot fi relevante la un moment dat, când ești gata să tai și să spinteci deoarece tu deții adevărul.
Suntem prizonierii mediului și familiei în care am crescut, de aceea, când vine vorba de a vedea sau a gândi lucrurile și din perspectiva celuilalt, trebuie să ne amintim importanța de necontestat a contextului de viață. Celălalt este ce este datorită mediului în care a crescut. Poveste valabilă și pentru mine, și pentru tine, pentru toți.
Preluăm din mediul stimulii care se potrivesc credințelor noastre, creierul face o selecție alegând doar aspectele care se suprapun peste schemele mentale deja existente. Nu e ceva condamnabil, așa suntem, acesta e modul în care mediul de referință ne înfierează pe fiecare, fără excepție.
Dacă mă nășteam în Tibet, cel mai probabil eram un budist convins, amuzându-mă copios pe seama creștinilor care cred în existența unui singur dumnezeu.
Dacă mă nașteam în India, mă închinam în fața animalelor, considerându-le sacre, alături de alți un milion de zei, credeam că râul Gange e sfânt, iar scopul meu era ca cel puțin o dată în viață să mă scald în el.
Dacă mă nășteam în Pakistan sau Arabia Saudită, eram musulman. Citeam Coranul și îl veneram pe Allah. Dacă eram crescut într-o familie extremistă și învățat pe de rost din copilărie scrierile profetului, consideram creștinii cei mai mari dușmani, probabil nu m-aș fi dat înapoi de la a fi un kamikaze, considerând că răsplata din partea profetului vine după moarte. Și încă ce răsplată…
Dacă eram un simplu musulman, Sharia era etalonul după care-mi conduceam viața, iar scopurile mele erau simple: voia lui Mahomed să se facă în viața mea și cel puțin o vizită la centrele religioase Mecca și Medina.
Dacă mă nășteam în Franța, Italia sau Irlanda, probabil susțineam ritul catolic, considerând că papa este administratorul Bisericii și o figură care merită tot respectul.
Dacă mă nășteam în China, probabil practicam una din religile tradiționale chineze; taoismul, daoismul, confucianismul, maoismul, în funcție de locul și familia în care m-am născut.
M-am născut în România, națiune care se autointitulează creștin ortodoxă, e normal să cred în Dumnezeu, să merg la Biserică cel puțin la sărbătorile mari și să mor în religia în care m-am născut.
Dacă eram un soldat în Sparta, probabil eram homosexual, un fapt unanim acceptat, perfect normal.
Dacă mă nășteam în Rusia sovietică, eram convinsă că mama Rusia este cea mai virtuoasă dintre națiuni, consideram comunismul binele absolut pentru societate și individ.
Ce vreau să spun?
Atașamentul nostru deseori bolnăvicios față de o ideologie sau paradigmă este o întâmplare geografică, culturală, religioasă și politică, cel mai adesea. Suntem așa cum suntem pentru că ne-am născut într-un anumit context, nu prin căutare și alegere conștientă.
Câți dintre noi ne-am ales religia pe baza unei documentări prealabile și a căutărilor generate de întrebări?
Câți dintre noi am avut momente de introspecție și pe baza lor ne-am decis valorile, scopurile, vocația și filozofia de viață?
Puțini, probabil.
Suntem o colecție impresionantă și intrigantă de ideologii preluate fără simț critic, pe principiul așa se știe și se face de când ne-am pomenit.
Toleranța sănătoasă înseamnă să-l privim pe celălalt prin prisma experiențelor și contextului care l-a modelat, fără să-i dăm în cap pentru că nu gândește, vorbește sau acționează ca noi.
Ne pretindem evoluați, dar suntem o haită gata să linșăm fără întârziere pe cei care nu corespund grilei noastre. Grilă care întruchipează absolutul în orice domeniu, firește.
Costul de a pune la îndoială tot ceea ce știm este enorm de mare pentru mintea noastră, care funcționează pe principiul economicității, dar este saltul de la individ la om.
În aceasta constă procesul de individuație.