Selectarea unui partener de viață înseamnă alegerea inevitabilă a unui set de probleme și incompatibilități pe care este necesar să le gestionăm pe parcursul relației. Reciproca este la fel de valabilă.
Provocarea este să alegi partenerul cu incompatibilitățiile și problemele alături de care poți coabita, fără a face compromisuri și ajustări semnificative ale personalității tale.
Dificultății în relație apar atunci când nu îl mai putem accepta pe celălalt, din varii motive, justificate sau nu, și nu putem înțelege perspectiva celuilalt. De aici începe un carusel emoțional care anunță dificultăți în relația de cuplu.
Datele arată că aproximativ 43% din cupluri divorțează în primii 15 ani de căsătorie, iar probabilitatea divorțului este și mai mare în cazul unei a doua căsnicii. Prin urmare, deducem că o căsnicie fericită înseamnă achiziția unui instrumentar psihologic de abilități specifice care ne ajută să facem față împreună situaților critice din relație.
John Gottman este un cercetător în domeniul psihologiei și psiholog clinician, care de-a lungul a mai mult de 40 de ani a studiat relațiile de cuplu, cu precădere predictorii divorțului și secretele căsniciilor fericite.
Deși deseori este dificil traiul în doi, o relație împlinitoare are multiple beneficii emoționale, fizice și psihologice, fiind o sursă de fericire și satisfacție importantă în viață. Ca orice lucru valoros, dezvoltarea anumitor abilități necesită timp, energie și investiție, dar rezultatul merită tot efortul.
Pentru a studia interacțiunile în cuplu și modul de raportare al partenerilor unul la celălalt, a creat așa numitul „laborator al iubirii” (LOVE LAB), care este un apartament unde locuiesc cupluri ce acceptă voluntar să fie monitorizate în timpul weekend-ului, între orele 9-21, în scopul studiului interacțiunilor dintre ei.
Monitorizarea cuplurilor înseamnă efectuarea de măsurători fiziologice (puls, bătăi ale inimii pe minut, conductanță electrică a pielii), măsurători comportamentale (tonul vocii, postura, responsivitatea la încercările partenerului de a iniția o discuție, limbajul nonverbal) și chestionare care evaluează gradul de satisfacție în căsnicie, precum și alte variabile.
Toate aceste măsurători au rolul de a indica gradul de distres resimțit în timpul discuțiilor tensionate, indicatorii fiziologici observați în interacțiunile uzuale cu partenerul, modul de exprimare a iubirii, abordarea situațiilor dificile, inițierea discuțiilor. Aceste date înregistrate ne oferă informații despre stresul simți de unul sau ambii parteneri, situațiile de relaxare, frecvența, intensitatea și durata emoțiilor decodate de indicatorii fiziologici.
Pe termen lung, aceste date coroborate ne arată care sunt interacțiunile fericite sau nefericite din cadrul cuplului, care este gradul de satisfacție în relație, stilul de abordare al aspectelor sensibile, frecvența momentelor de apropiere și în final ce putem spune despre parteneri în viitor: vor rămâne împreună sau se vor despărți.
Gottman afirmă că după analiza unei discuţii în contradictoriu timp de 5 minute, se poate prezice deznodământul relaţiei cu o probabilitate de aproximativ 90%. Permiteți-mi să vă spun că procentul probabilității este extrem de mare!
Comportamentele specifice și repetate (indiciile) care duc la destrămarea căsniciei sunt numite de Gottman „cei patru călăreți apocaliptici”, în continuare voi prezenta fiecare „călăreț”, deoarece un un dușman pe care îl cunoști își pierde jumătate din putere.
Criticile
Atunci când sunt foarte frecvente, criticile legate de defecte sau greșeli din trecut și prezent distrug relația, deoarece îl pun pe celălat într-o poziție de apărare continuă, făcând imposibilă relaxarea și starea de bine în prezența partenerului. Raportul ideal critică – apreciere în relație este de cinci aprecieri la o critică.
Defensivitatea
Judecata, critica, condamnarea, reproșurile și jignirile, toate acestea duc la reacții de defensivitate, de apărare, iar comunicarea are de suferit, pe termen lung ajungându-se la imposibilitatea verbalizării nevoilor, dorințelor și sentimentelor. Practic, nu se crează spațiul vulnerabilizării și al siguranței în cuplu, iar o relație fără comunicare onestă este sortită eșecului.
Împietrirea
Împietrirea este caracterizată de retragere emoțională, blocaj, lipsa răspunsului la discursul partenerului și este deseori eronat interpretată ca „indiferență”. De fapt, este vorba de situația în care celălalt este văzut ca inamic sau dușman și de aici apare detașarea emoţională.
Este convingerea că lupți pentru relație în van, că orice ai spune și ai face, nu poți schimba nimic, relația nu mai are nici o șansă.
Dispreţul
Disprețul este o emoție negativă, de dezgust, resimțită față partener, față de acțiunile sau vorbele lui. Gottman atrage atenția că disprețul este cel mai „negru călăreț apocaliptic” dintre cei patru, iar dacă nu se intervine cu terapie de cuplu, relația are toate șansele să se destrame.
Soțiile care experimentau dispreț din partea soților, dintre cuplurile analizate de Gottman, se simțeau inutile, s-au îmbolnăvit de mai multe ori în decursul ultimilor 4 ani, credeau că problemele căsniciei lor sunt grave și fără rezolvare.
Într-un articol viitor voi prezenta principiile unei relații fericite, dezvoltate tot de John Gottman. Până atunci, vă recomand cu căldură să fiți vigilenți în relație și, mai ales, atenție la evitarea celor patru călăreți apocaliptici: critica, defensivitatea, împietrirea și disprețul.
*Articol scris pentru Clinica Serenitiy.