Drumul până la iubire e lung și sinuos, dar ce poți să faci până ajungi acolo este să ai grijă de tine și să-ți respecți corpul.
Ce înseamnă aceasta?
A-ți respecta corpul înseamnă a fi atent la nevoile lui legate de somn, hidratare, sport, hrană sănătoasă, granițe în relațiile tale și compasiunea față de tine. Sau măcar o atitudine de bunăvoință ar fi un bun început.
A avea grijă de tine înseamnă atenție la tine, să te întorci spre ce îți dorești, cum te simți și să faci un lucru simplu: auto-observare. De aici derivă informație care te poate ajuta să observi tipare pe care le perpetuezi în comportamentul tău.
Nu e nevoie să-ți iubești corpul, e un obiectiv îndepărtat și extrem de dificil pentru cineva care a avut o relație nu prea prietenoasă cu propriul corp de-a lungul întregii vieți, însă, poți începe prin a-ți seta un obiectiv mai realist: să ai grijă de nevoile tale și să fii atent la propriile semnale pe care corpul ți le transmite când ceva îi face bine sau îi face rău: anturaj, un loc de muncă, o mâncare sau o atitudine.
Nu trebuie să-ți iubești corpul, însă îți recomand cu căldură și cât de apăsat pot să ai grijă de el. E datoria ta să ai grijă în primul rând de tine, înainte de a avea grijă de cei din jurul tău.
Permite-ți să simți durerea, furia, neputința, fiecare emoție ce are un înțeles prin prisma experienței tale de viață.
Corpul este casa ta permanentă. Corpul este cel care te protejează și e aliatul tău pentru fiecare provocare fizică, psihică, emoțională sau relațională pe care o ai și pe care o vei avea în această viață.
Corpul tău este important. Corpul tău îți transmite semnale într-un fel sau altul când ceva nu funcționează corespunzător.
Ce faci dacă în bordul mașinii se aprinde un bec roșu, spargi bordul? Cel mai probabil nu.
De ce ai ignora semnalele pe care corpul ți le transmite constant?
Respectă-ți corpul și ai grijă de el, iar iubirea față de tine va fi o umilă consecință a faptului că ești conștient cât de minunat funcționează fiecare proces din corp și cum îți este cel mai bun prieten.
Nu poți afirma că îți respecți și iubești corpul dacă consumi o sticlă de Coca-Cola zilnic sau săptămânal.
Nu-ți îngrijești corpul dacă pierzi constant nopțile în loc să dormi.
Nu-ți respecți corpul dacă consumi junk-food și mâncare procesată în fiecare zi și nu ai nici cel mai mic interes de a te gândi cum îți afectează aceste comportamente sănătatea pe termen lung și nivelul de energie.
Nu-ți îngrijești corpul dacă ești supraponderal sau obez și sportul este dușmanul tău, nu amicul tău de nădejde.
Nu îți onorezi corpul dacă îți cauți defecte în oglindă, te denigrezi, ești nemulțumit de păr, tipologia corporală, înălțime, ochi, trăsături.
Nu îți îngrijești corpul dacă nu-ți faci analizele de rutină la cel puțin doi ani, controale medicale atunci când te supără ceva, amâni mersul la dentist, amâni mersul la oftalmolog, speri cumva că dacă negi sau arunci sub preș tot ce te doare sau supără, problemele vor dispărea.
Până să ajungi la iubire de sine, e nevoie să prioritizezi grija față de tine și respectul față de corp.
Nu există o rețetă standard, ci fiecare își găsește propriul drum în momentul în care se uită cu atenție la el.
În adâncul inimii fiecare știm care sunt punctele vulnerabile din noi, fie că este vorba de faptul că tolerăm oameni toxici în viața noastră, acceptăm comportamentele care ne fac rău, avem un stil de viață haotic care ne-a aruncat în oboseală cronică, dispreț față de sine și cinism.
E un proces. Respiră adânc și începe azi, va dura o perioadă de timp până când atenția față de tine va deveni o a doua natură a ta, dar merită.
De aici se naște o atitudine sănătoasă față de corp, față de limitele personale, față de tine.
Și tu meriți ce este mai bun: să ai grijă de tine, adecvat nevoilor tale.