• Acasă
  • Blog
    • Relații de cuplu
    • Parenting
    • Psihologie
    • Educație în stil feminin
    • Existențiale
    • Spiritualitate / Divinitate
    • Interviuri
  • Servicii
  • Despre mine
  • Contact
  • Acasă
  • Blog
    • Relații de cuplu
    • Parenting
    • Psihologie
    • Educație în stil feminin
    • Existențiale
    • Spiritualitate / Divinitate
    • Interviuri
  • Servicii
  • Despre mine
  • Contact
Educație în stil feminin

Viața după vară

by Alina 18 September 2018

De mult timp nu am mai scris un text pe blog care să nu aibă iz profesional, ceva de psihologie.

Drept urmare, mă doare carnea pe mine de dor să scriu. Cei care sunt pasionați de ceva și nu fac acel ceva, știu despre ce vorbesc.

Nu am un subiect anume despre care să scriu, așa că o să vorbesc despre ce am mai învățat în ultimul timp, ce am mai citit și la ce m-am uitat.

Am învățat despre importanța frazei „te rog să mă ierți”.

Multe conflicte rezolvă un gram de smerenie în viețile noastre, dar e și greu de cultivat. Este necesară o cunoaștere de sine aspră și luciditatea de a-ți cunoaște limitele și de a le accepta.

E necesar să fii un om curațat de orgolii mărunte și inutile.

Acum înțeleg ce înseamnă să fii aspru cu tine și bland cu alții, dar asta vine la pachet cu înțelepciunea, iar înțelepciunea vine la pachet cu vârsta și uite așa ne învârtim în cerc până după 40 de ani, când se spune că mai prinzi o brumă de minte (oare?).

Am învățat despre importanța echilibrului. Practic, viața este despre echilibru.

Să fii un om care să muncească echilibrat, să aibă și viață socială, și viață spirituală, să fie implicat și în viața comunității, să nu-ți neglijezi partenerul și mai târziu copilul sau copiii.

La unii oameni parcă lucrul acesta vine natural. Mie îmi vine greu, mă simt ca și cum fac acrobații pe sârmă deasupra Marelui Canion.

Nu am citit foarte mult și mă gândesc cu nostalgie la perioadele în care citeam aproximativ trei cărți pe săptâmănă.

Recomand 12 reguli pentru viață a lui Jordan Peterson și Homo Deus  (dar și Homo Sapiens) de Noah Harrari, superbe toate trei.

Mă simt atât de bine când văd că Jordan Peterson (care între noi fie vorba, e unul din cei mai apreciați psihologi din America) gândește ca mine în privința valorilor, moralității și a diferențelor dintre noi. Mi-am propus să scriu despre cartea aceasta.

Au trecut mai bine de 11 luni de când m-am mutat la Cluj și în timpul ăsta m-am uitat la mai multe seriale și am fost la cinema de mai multe ori decât în toată existența mea. Poate pentru că stau la 15 minute de un cinematograf, sau poate că am descoperit o metodă de relaxare nesolicitantă, spre deosebire de a citi cărți.

Acum mă uit la Ozark, un serial despre un administrator care spală bani pentru un cartel de droguri din America, evident că acest serial vine după Narcos care a fost demențial, extreme de bine realizat, cu actori care te-au ținut în priză de-a lungul fiecărui episod.

Am descoperit că vreau să stau mai mult în natură și mă gândesc la posibilitatea de a mă muta într-un sat, aproape de oraș, cu o afacere online, în domeniul consilierii și psihoterapiei, de preferat.

Simt perioada aceasta din viață ca o etapă în care mă construiesc ca om, profesional și relațional, mai mult ca până acum.

Un adevăr descoperit de mine este că viața înseamnă responsabilitate până în străfunduri, să-l citez pe Jordan Peterson: O viață mai bună înseamnă asumarea mai multor responsabilități.

Deasupra tuturor sentimentelor mele se află recunoștința față de Dumnezeu pentru tot ce Mi-a dat.

Aș vrea să nu mă opresc din a-i mulțumi vreodată pentru grija, protecția și alte câteva sute de lucruri de care Îmi face parte în fiecare zi.

Facebook WhatsApp Linkedin Pinterest Email 0
Previous Post

Anxietatea de sănătate

Next Post

Ce sunt atacurile de panică

Alina

TE-AR PUTEA INTERESA SI…

Durerea ta e și durerea mea
7 April 2022
Cum învățăm grija față de noi înşine
24 March 2022
Această abilitate esențială: organizarea
10 March 2022

Leave a Reply Cancel Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

FOLLOW ME ON INSTAGRAM

Cum altfel putem să ne găsim calea, decât punâ Cum altfel putem să ne găsim calea, decât punându-ne întrebări, călătorind, sfidând regulile cu care am crescut și experimentând cu inima deschisă viața? 

Demersul atipic al devenirii fiecărei femei reprezintă unul dintre punctele mele de interes… iar “Arta de a-ți lua rămas bun” vorbește despre pierdere, dez-rădăcinare, abandon și regăsire, în povestea încărcată de nuanțe și cultură a unei curajoase femei yemenite. 

#booklover
Am devenit rigizi și superiori, e atât de difici Am devenit rigizi și superiori, e atât de dificil să ne aplecăm înspre celălalt și să fim alături de el în clipele grele, însă pentru a face aceasta este nevoie de flexibilitate psihologică, empatie, comunicare, dorința de a-i fi bine celuilalt.

Smerenia în relație înseamnă să renunț la aparența impenetrabilă, la pretenția de semidemiurg care ține lucrurile în control și să-ți spun că ești important pentru mine.

Smerenia în relație înseamnă să recunosc că am nevoie de tine pentru a face față provocărilor vieții și a-mi fi bine.

Smerenia în relație înseamnă să-ți normalizez emoțiile inconfortabile sau dureroase, să-ți spun că și eu mă confrunt cu ele, suntem în aceeași barcă, trăim sub același cer, nimic din ce este omenesc nu-mi este străin.

Smerenia în relație înseamnă că renunț la critică, judecată, condamnare, dispreț, acești călăreți apocaliptici care nu anunță nimic bun pentru noi.

Smerenia înseamnă să-ți spun că ești important pentru mine, te apreciez, sunt alături de tine și te susțin în proiectele tale.

Smerenia înseamnă că mă bucur sincer de succesul tău.

Smerenia în relație înseamnă că nu-mi este teamă să-ți ofer valoare, să-ți amintesc calitățile și lucrurile pentru care te apreciez.

Smerenia în relație înseamnă că renunț la pretențiile de superioritate și contabilizare a ce fac pentru tine, pentru noi.

Aș mai defini smerenia în relație, așa cum spune și definiția conceptului, o comportare modestă, plină de bună-cuviință, în care eu realizez că suntem parteneri pe acest drum pe care l-am ales împreună și în care investim zi de zi.

Smerenia înseamnă să renunț temporar la nevoile și dorințele mele pentru a fi aproape de celălalt, să renunț la egoism și binele meu suprem. Uneori este o lecție despre loialitate, perseverență, alegere conștientă, moralitate.

#relationships
Bunica mea a spus: Nu lăsa tigăile să străluc Bunica mea a spus:

Nu lăsa tigăile să strălucească mai tare decât tine. Nu lua curățenia casei atât de în serios.

Șterge praful atunci când e nevoie, dar fă-ți timp să pictezi o imagine sau să scrii o poezie, să faci o plimbare sau să vizitezi un prieten. 

Gătește ceea ce vrei, îngrijește-ți plantele. Fă-ți timp să bei o cafea, un ceai, înoată, mergi pe munte, fă mișcare. Poți să te joci cu un câine, să citești o carte și să-ți petreci timp valoros cu prietenii.

Șterge praful dacă e nevoie, dar amintește-ți că viața are nevoie să fie trăită și afară. Știi că această zi nu se va mai intoarce vreodată.

Șterge praful daca e nevoie, dar nu uita că îmbătrânești și multe lucruri pe care le poți face acum nu sunt de făcut atât de ușor la bătrânețe.

Și când va veni vremea să pleci, cum vom pleca cu toții la un moment, vei deveni și tu praf...

Și nimeni nu își va aminti câte facturi ai plătit, nici măcar de casa ta curată, dar își vor aminti prietenia ta, comportamentul tău și ceea ce i-ai învățat.

Rose Vangheluwe

#sisterhood
Poţi să-ţi petreci întreaga viaţa căutând s Poţi să-ţi petreci întreaga viaţa căutând soluţii complicate la problemele tale, dar va fi o pierdere de timp. 

Răspunsurile sunt simple. Şi ele sunt foarte la îndemână.

Nimeni altcineva nu te poate face fericit sau trist, nici tu nu poţi face pe altcineva fericit sau trist.

Fericirea sau tristeţea ta îţi aparţin numai ţie – iar ale lor le aparţin lor.

Nu-ţi pierde vremea dând vina pe altcineva pentru greşelile tale sau acceptând vina pentru greşelile pe care le fac alţii.

Asumă-ţi responsabilitatea faţă de ceea ce gândeşti, spui sau faci. Lasă-i pe ceilalţi să-şi asume responsabilitatea faţă de ce gândesc, spun sau fac.

Fii în permanenţă conştient de aceste adevăruri simple şi poartă-te în conformitate cu ele.

Drumul este drept.

El pare să fie şerpuit, numai atunci când încerci să-l întortochezi, ca să-ţi satisfaci frica sau vinovăţia.
Paul Ferrini

#truth
Ce este duioșia? Duioșia este atunci când ini Ce este duioșia? 

Duioșia este atunci când inima ți se lipsește de un om cu lipici de grijă și bunătate. 

Duioșia este atunci când al tău perfect câine se bucură din toți porii că te vede. 

Duioșia e o blănoasă pisică, arogantă și elegantă. 

Duioșia e un desen pe care-l primești de la un copil în care-ți spune că ești frumoasă. 

Duioșia e o îmbrățișare caldă după o zi cumplit de grea. 

Duioșia e insuflarea speranței atunci când ești frânt/ă. 

Duioșia e îmbrățișarea iertării. 

Duioșia e lacrima transformată în zâmbet. 

Duioșia e non-judecată și acceptare. 

Duioșia e încrederea că vulnerabilitatea ta e văzut/ă și ești în siguranță. 

#duioșie #runninginthewoods
Astăzi, în biserică, în timp ce ascultam un me Astăzi, în biserică, în timp ce ascultam un mesaj despre Înviere, m-am surprins gândindu-mă la ce a însemnat învierea lui Iisus pentru o femeie: Maria Magdalena, și cum viața i-a fost transformată de o întâlnire în care cineva a văzut lumina din ea. 

Am scris: Știm că erai din Magdala și că tulburai mințile bărbaților. 
S-au țesut zeci de mituri în jurul tău. Pentru că ești ceea ce noi nu avem curajul să fim, nu datorită virtuților, ci datorită fricii.

Ne uităm la tine și te condamnăm pentru că ai avut curajul să-ți asumi ceea ce erai, expunându-te oprobiului public, privirilor mușcătoare, trufașe și acuzatoare.

Ai învățat două lucruri: nu e mai mare ipocrizie decât să pretinzi că ești ceea ce nu ești și să arunci cu piatra în cel care are îndrăzneala și demnitatea să te privească în față și să nu-ți ascundă nimic. 

Contrar așteptărilor, ne înveți curajul, asumarea și demnitatea.

Nu am înțeles încă noi, onorabilii, că promiscuitatea cea mai adâncă ascunde cea mai neagră disperare. Și pentru că suntem fără păcat, chipurile, suntem primii care aruncăm cu piatra în tine.

Ai învățat apoi că schimbarea începe atunci când cineva privește la tine și nu vede un obiect, ci un om. O femeie.

O altfel de privire te-a răscolit și acolo, pe buza prăpastiei, ți-au crescut aripi. A înviat speranța în inima ta și s-a născut sămânța unui nou început.

Teologii spun că „Pilda fiului risipitor” e cel mai emoționant pasaj din Biblie. Eu cred că (de data aceasta) au dreptate. 
Când ne întoarcem acasă frânți, goi, dezamăgiți și pustii, nu avem nevoie de reproșuri, priviri mustrătoare sau teorii de tipul: „Știam că așa o să fie...", „Ți-am spus eu..." și altele uzuale, practicate la scară largă, ci de o îmbrățișare caldă, părintească.

Diferența dintre ceea ce putem fi și ceea ce suntem, e făcută uneori de un singur om care a trecut prin sufletul nostru și a văzut valoare acolo unde alții nu au văzut decât ruină și cenușă.

Ne vorbești despre restaurare, despre puterea non judecății, despre cuvintele de ridicare și acceptare.

Viața ta vorbește despre ceea ce putem fi, oricât 
ne-am îndepărtat de noi, de esența noastră.

Îți mulțumim!

#transformation #resureccion
Follow on Instagram

LIKE ME ON FACEBOOK

Cauta

Categorii

  • Blog (6)
    • Educație în stil feminin (71)
    • Existențiale (68)
    • Interviuri (7)
    • Parenting (23)
    • Psihologie (93)
    • Relații de cuplu (29)
    • Spiritualitate / Divinitate (14)

ABONEAZA-TE!

Citește GRATUIT e-bookul: CEI PATRU STÂLPI AI SĂNĂTĂȚII MINTALE
Loading
Back to Top