Într-o conversație ușor sensibilă cu un prieten l-am întrebat ce-și dorește de la o relație de dragoste. Răspunsul a fost simplu și complex: „Îmi doresc să vin acasă cu drag.”
Sună ca tot ce ne-am dori pe termen lung de la o relație, așa că am adunat învățămintele din toate cotoanele minții și relațiile pentru a încerca să răspund la această întrebare.
Relația de dragoste dintre doi oameni este un spațiu al bucuriei, al dezvoltării și al luminii.
Relația este spațiul unde brațele partenerului te fac să uiți de greutățile zilei, vocea celuilalt îți calmează tensiunea, mirosul pielii te umple de drag și bucurie.
Relația este un loc al siguranței emoționale, al acceptării, al preocupării față de celălalt într-o manieră matură și responsabilă.
Știu, pare utopic, desprins din realitatea de zi cu zi plină de provocări, nervi, greutăți financiare sau de altă natură, însă tocmai acesta este scopul relației: O OAZĂ DE BUCURIE ȘI NORMALITATE, DE ÎMPLINIRE ȘI ECHILIBRU, ÎNTR-O LUME CARE PARE NEBUNĂ.
O lume în care simți uneori că nu te integrezi, că ești străin, că e prea mult pentru modul în care ești structurat, dar când vii acasă ești conținut, văzut, acceptat și iubit.
Aceasta nu exclude, desigur, faptul că suntem doi oameni diferiți, cu opinii distincte, că ne mai certăm sau ne dorim lucruri opuse, însă la sfârșitul zilei, săptămânii sau anului când creierul calculează costurile, ești pe plus. Merită să fii în acea relație. Ești într-un raport sănătos de a primi – a da. Per ansamblu ești satisfăcut emoțional, nevoile îți sunt înțelese și îndeplinite.
În țara noastră, ca și în altele, stăm cel puțin 12 ani pe băncile școlii și nu învățăm aspecte de bază din ce înseamnă o relație… și culmea, studii longitudinale și secvențiale arată că relațiile împlinite sunt cel mai important predictor al unei vieții împlinite, fericite.
Oricât de „nerezolvabilă” pare problema ta sau paradoxul situației prin care treceți în cuplu, cel puțin o duzină de alți oameni au trecut pe acolo, au găsit modele explicative și soluții, sunt instituții care se ocupă de zeci de ani de studierea problemelor în cuplu, sunt terapii, doar să vrei.
Totul începe de la a-ți asuma responsabilitatea pentru calitatea vieții tale.
Am făcut greșeli de toate tipurile în relații, dar întotdeauna mi-am întors ochii înspre mine când a venit vorba de a căuta responsabilul și schimbarea.
O relație de calitate înseamnă învestiția în tine, în primul rând, pentru că nu poți oferi altuia ce nu ai tu prima dată. E logic.
Fără o minimă cunoaștere a naturii umane nu te poți înțelege pe tine, ce să mai vorbim de a-ți înțelege partenerul.
Ignoranța este un flagel al relațiilor în care ne complacem, deoarece aspectele urgente ale vieții le subjugă pe cele importante, din păcate.
Observ mult cinism când spun: relația de dragoste dintre doi oameni este un spațiu al bucuriei, al dezvoltării și al luminii.
Cinismul este expresia faptului că am fost răniți, că toți am crezut la un moment dat că iubirea e minunată, până am trecut de primele luni. 🙂
Iubirea e perfectă. Iubirea e suficientă. Iubirea e sublimă.
Aceasta nu înseamnă că dacă tu nu ai ajuns încă la strugurii aceia dulci ei nu există sau sunt acrii.
O să spun de un milion de ori, fără să mă satur, relația de cuplu necesită educație, formare, dezvoltare. Totul începe de la dorința de a înțelege, de a vrea să fie bine între voi, de a găsi cauze pentru atitudini și comportamente sau soluții.
Am scris despre principiile relațiilor de cuplu fericite aici.
Am scris despre predictorii finalizării unei relații aici.
Am scris despre cum abordăm subiectele sensibile în relații aici.