Bilanț la sfârșitul anului

Suntem aproape de o nouă filă, un nou început. Este bine ca fiecare final să fie dublat de introspecție și analiză de sine, de un moment în care să facem liniște în minte, să ne punem ordine în gânduri și să ne (re)evaluăm.

8.280 de ore au trecut, 365 de zile s‑au scurs, ce s‑a schimbat în viața noastră?

Ce lecții fundamentale am învățat?

Cum s‑a schimbat corpul nostru, fire albe, riduri fine, mers mai lent?

Simțim pe trupul, mintea și sufletul nostru trecerea vremii?

Timpul trecut lasă urme, întotdeauna plătim cu ceva ceea ce ni se oferă.

Întrebarea cea mai importantă este dacă schimbul a meritat, dacă ceea ce am dobândit, în experiența de viață și bogăție sufletească, întrece prețul plătit.

Chiar dacă nu ne spune în cuvinte, creierul calculează costurile și beneficiile, indiferent că vorbim de o tranzacție finaciară sau de timpul petrecut lângă un om, ajutându‑l, susținându‑l și iubindu‑l.

Mesajul transmis de creier se traduce prin emoții. Cu alte cuvinte, dacă emoțiile pe care le simțim sunt pozitive, creierul aprobă tranzacția.

Dacă emoțiile pe care le simțim sunt negative, creierul consideră că a plătit un preț prea mare pentru ce a primit, indiferent că vorbim de timp, energie sau bani.

Dacă, uitându‑vă în urmă, simțiți că ați plătit un preț prea mare pentru ce aveți, vă propun în continuare să ne uităm la câteva aspecte ce echilibrează balanța de emoții pozitive și implicit starea de bine.

Un exercițiu din psihologia pozitivă a arătat că dacă timp de 30 de zile scriem zilnic 4 sau 5 motive de mulțumire, după 30 de zile, starea ta subiectivă de bine se va modifica, ne vom simți mai bine. Studiile au fost făcute pe grupuri de control și grupuri experimentale. La replicările studiului, rezultatele au fost similare.

Propun câteva motive de mulțumire colective, care sunt valabile indiferent de zona din România de unde provenim sau locuim.

Un prim motiv de mulțumire este libertatea. Pentru mine personal, libertatea este cel mai de preț capital, consider că viața merită trăită doar în prezența libertății. Oameni aflați în situații dintre cele mai grele, forțați de împrejurări, s‑au adaptat și au nutrit speranță. Primul loc pe lista mulțumirii îl acordăm libertății. E o valoare neprețuită.

Al doilea motiv de mulțumire este pacea din țara noastră. Prin pace mă refer la absența războiului. Știm teoretic ce înseamnă un război, practic, este evenimentul care scoate la suprafață tot ce e mai rău din ființa umană: dușmănia, lăcomia, răutatea, competiția patologică, lipsa de scrupule. Alte țări de pe glob nu pot mulțumi pentru absența conflictelor, există zone unde ele mocnesc de zeci de ani, neîntrerupt. Al doilea loc pe lista mulțumirii îl acordăm păcii din țara noastră.

Al treilea motiv pentru care ne simțim îndreptățiți să mulțumim este absența molimelor. Poate sună a literatură de ficțiune, însă sunt zone de pe glob unde acestea încă fac ravagii… și chiar dacă ne place să credem că suntem imuni la astfel de evenimente, realitatea este că suntem vulnerabili. Să nu luăm binele ca pe ceva ce ni se cuvine și să punem absența molimelor în țara noastră pe locul trei în lista mulțumirii.

Al patrulea motiv de mulțumire pentru anul care se va încheia este absența catastrofelor naturale. La o simplă cautare pe Google „Catastrofe naturale în acest an” veți vedea inundații de proporții, surpări masive de pământ, cutremure, evenimente care s‑au soldat cu pagube în vieți omenești și pagube financiare. Din fericire pentru noi, România nu figurează pe lista aceasta a morții și nefericirii, iar eu declar că este al patrulea motiv de mulțumire pe care merită să‑l trecem pe listă.

Nu am idee cum a fost acest an pentru voi, dar motive colective de mulțumire avem cu toții. Sper ca această listă formată din patru motive de mulțumire să vă balanseze într‑un mod pozitiv atitudinea față de anul al cărui prag îl vom trece peste doar câteva zile.

Acestea fiind spuse, vă doresc un an nou plin de mulțumire sufletească și împlinire!

*Articol publicat și în Ziarul Lumina.

Exit mobile version