8 indicii că ești deștept

Să stabilim de la bun început, a fi deștept nu are legătură cu terminarea unei facultăți (sau mai multe), master(e) sau doctorat(e). În schimb, are de-a face cu modul în care gândești, relaționezi și vorbești.

  1. Oamenii deștepți nu au idei puține și fixe. Obișnuiesc să o numesc intoleranță la incertitudine. E confortabil pentru mintea ta să aibă iluzia că deține adevărul, dar lumea asta e mult, mult, mult mai vastă decât poți să-ți imaginezi tu sau eu. Pe măsură ce o descoperi, fără voia ta, obții un soi de smerenie în fața existenței și a tot ce te înconjoară. E sănătos, te asigur.
  2. Oamenii deștepți nu consideră că părerile lor sunt absoluturi. Pun la îndoială status-quo-ul. Pun întrebări. Certitudinea certitudinilor este iminentă morții, în rest, ne dăm voie să descoperim și să explorăm tot ce ne înconjoară. În seria Cavaler către Scutier, despre Universitatea din Paris, mentorul îi spune scutierului: Ignoranța este cea mai nobilă virtute, odată cultivată nu te mai părăsește niciodată.
  3. Oamenii deștepți pot râde de ei înșiși. Avem prostul obicei de a ne vedea buricul Pământului, ce zic buric, centrul Pământului. Dă-mi voie să-ți spun că ești un om, într-o țară care e un punct pe hartă, pe o Planetă care e minusculă comparativ cu alte planete sau stele, într-o Cale Lactee din miliarde de galaxii. Relaxează-te.
  4. Oamenii deștepți nu știu totul despre un domeniu care nu este domeniul lor de expertiză. Să iau mult controversatul exemplu al vaccinurilor. Ai idee ce a făcut vaccinul pentru omenire, ce boli a eradicat, cum a crescut speranța de viață, câți oameni și-au pus viața în slujba descoperirii lui? Ai studiat până la nivel de componente vaccinul? Ai studii științifice serioase care susțin ceea ce spui? Dacă nu, fă un pas în spate și lasă-i pe cei competenți în acest domeniu, care au investit o viață în studierea acestei problematici, să-și spună opinia. Opinia avizată, adică. Aici mai amintesc „specialiștii” formați după un curs de trei săptămâni în coaching, psihologie sau nutriție. Fiți serioși și dați-vă pe mâna oamenilor care știu ce fac, nu se joacă de-a adulții.
  5. Oamenii deștepți acceptă că uneori greșesc. Da, se întâmplă și celor mai buni, suntem supuși greșelii și faptul acesta funcționează ca un avertisment pentru a fi mai toleranți și îngăduitori cu greșelile altora.
  6. Oamenii deștepți știu că nu pot face totul și că există limite ale putinței și capabilității omenești. Aud din ce în ce mai des expresii de genul: „Poți face orice”, „Limita e cerul”, „You can do anything” și altele uzuale pe care mă opresc din a le înșira. Mai devreme sau mai târziu, o să dai cu capul de pragul de sus, constatând cu stupoare că nu, chiar nu poți face orice. A-ți crește copilul spunându-i că poate face orice, e la fel de nociv ca a-i spune constant că nu poate face nimic. În primul caz va fi mereu la limita frustrării, încercând mai mult sau mai puțin conștient să-ți demonstreze ție că uite, poate, nu te dezamăgește, iar în al doilea caz, se va autosabota permanent. Avem limite, nu putem face oricând, orice, oricum. Perspectiva echilibrată e să știi că prin muncă și perseverență poți să-ți îndeplinești visele. Uneori eșuăm, apoi învățăm și progresăm. E firesc să fie așa.
  7. Oamenii deștepți nu abandonează rațiunea. Reversul monedei este: eu exist, nu gândesc. Nu e necesar să consulți zodiacul pentru a face o investiție, dar trebuie cu necesitate să studiezi piața și să te educi financiar. Pământul nu e plat. Pământul nu are 6000 de ani. Bicarbonatul de sodiu și rostopasca nu vindecă cancerul la plămâni sau hepatita C. Nu există aliment minune, panaceu pentru fiecare problemă de sănătate. Gândește critic. Citește. Nu mai știu cum să o spun, dar pune-ți întrebări și studiază. Probabil încă perpetuăm la nivel inconștient tiparele vechiului regim în care obediența și docilitatea erau virtuți cultivate la scară națională. În mod cert nu trebuie să facem din rațiune un idol, Pascal spunea că „ruptura echilibrului vine din două excese: a exclude rațiunea, sau a nu admite decât rațiunea”.
  8. Oamenii deștepți văd dincolo de aparențe. Superficialitatea e o pandemie în zilele noastre, totul fiind pe modul rapid. Evaluăm omul din fața noastră în funcție de coafură și firma hainelor. Suntem mai mult decât buze, sprâncene și pantofi, suntem spirit, suflete, oameni. Luați-vă timp să construiți relații, să cunoașteți omul de lângă voi în profunzime, nu doar culoarea preferată și ce parfum folosește. Sufletul se hrănește cu relații, emoții frumoase, umor, timp petrecut împreună, râs din toată inima, natură. Nu vreau să sune mistic, dar căutați să deslușiți profunzimile existenței și ale propriei ființe, să vă bucurați de lucrurile simple și să fiți buni.
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

7 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Ciprian
Ciprian
4 years ago

Daca ma iau dupa ce ai spus mai sus as avea indrazneala sa cred ca si eu fac parte din aceasta categorie, dar cum niciodata nu m-am luat dupa ce zice lumea… 😀

Anonim
Anonim
4 years ago

[…] Evaluăm omul din fața noastră în funcție de coafură și firma hainelor.[…]

Sau dupa marimea bibliotecii…

Ps1 Anything you say can and will be used against you.

Ps2 Joke 🙂

Anonim
Anonim
4 years ago
Reply to  Alina

Pwp? Nu sunt familiarizat cu termenul. Despre ce e vorba?

Anonim
Anonim
4 years ago
Reply to  Alina

Atunci e bine. Caci urban dictionary zice ceva ca nu-mi prea placea :p

You May Also Like