3 recomandări pentru femei

O parte din munca mea în cadrul cabinetului de psihologie și psihoterapie constă în interacțiuni cu femeile și modul în care își gestionează viața. Dacă până în urmă cu două decenii rolul femeii era definit de asigurarea echilibrului căminului și educația copiilor, în zilele noastre aceasta are diverse roluri de îndeplinit, care provoacă şi o serie de probleme clinice sau subclinice precum burnout, oboseala cronică, insatisfacția în carieră sau în cuplu, presiune copleşitoare în gestionarea timpului.

Multiplele roluri pe care le deţine femeia zilelor noastre, acasă şi în societate, vin la pachet cu anumite probleme pe care le resimte acut. Şi nu puţine la număr sunt femeile copleşite de rolurile pe care le au de îndeplinit.

În ajutorul acestora, voi formula câteva recomandări generale, prin care pot fi preîntâmpinate eventuale dificultăți, probleme ce pot apărea.

În esență, trăind în aceeași societate, cu toţii ne confrutăm cu provocări similare, de aceea o recomandare universal valabilă ar fi aceea de a ne cunoaște pe noi înşine, modul în care funcționăm şi mai apoi lumea în care trăim. Lumea exterioară reprezintă doar o extensie a lumii interioare, a gândurilor și convingerilor pe care le avem.

Tu ești singura responsabilă pentru fericirea și starea ta de bine, iar aceste lucruri vin în urma unui proces de introspecție, în urma interesului și a curiozității față de ceea ce reprezinți ca ființă umană, dincolo de câteva clișee care ți s-au spus de-a lungul timpului. Ești responsabilă de reacțiile tale: amintește-ți că între stimul și răspuns stă capacitatea ta de a decide cum vrei să (re)acționezi.

Cultivarea minţii

Ești responsabilă de calitatea relațiilor tale, prin urmare poartă-te cu demnitate, respectă alegerile celuilalt, fii o prietenă de nădejde, spune adevărul. Iată un alt predictor al unei vieți împlinite: să știi care este motivul pentru care trăiești.

Să simți în interiorul tău că ai o misiune personală, ceva de oferit lumii, să fii animată de valorile fundamentale pe care le ai.

Fii independentă financiar, deoarece aceasta naște demnitate și valoare. Vei descoperi că o haină cumpărată din banii tăi stă altfel pe tine, vei descoperi că ai libertate și independență atunci când poți să-ți îndeplinești singură nevoile.

Satisfacția și împlinirea pe care ți le aduce sentimentul că ești bun la ceva concurează cu greu alte sentimente pozitive.

Cu toții ne dorim să influențăm lumea pozitiv, să lăsăm ceva în urma noastră, să ajutăm.

Știi cum îi poți ajuta cel mai bine pe alții? Ajutându-te pe tine însăţi. Acesta este motivul pentru care e imperios să ai grijă de tine: fizic, emoțional, mental, spiritual și, nu în ultimul rând, financiar.

Investește în educația ta, citește, cultivă-te, accesează experiențe, cunoaște oameni și medii noi. Prostia și incultura nu au avantajat pe nimeni, iar a fi o femeie educată este cât se poate de avantajos și atragător.

Dacă nu este folosit, creierul se atrofiază asemenea oricărui organ sau mușchi.

Vei observa că pe măsură ce citești, mintea va deveni un laborator de idei și planuri. Unele peste nivelul tău, pentru că vin dintr-o înțelep­ciune colectivă, acumulată de-a lungul timpului, la care ai acces prin intermediul cărților.

Feminitatea, un accesoriu obligatoriu

Feminitatea este încă importantă. Nu vorbesc despre rolul femeii într-un sens opresiv sau patriarhal, ci despre rolul femeii într-un sens cât se poate de împlinitor, în acord cu modul în care ea este construită, sub aspect emoțional și cognitiv. Puterea femeii nu stă în circum­ferința bustului sau a taliei, ci în capacitatea de a se purta cu dragoste, tandrețe, gingășie și acceptare.

Presiunea, șantajul, critica excesivă, condamnarea, aceste tehnici îi vor înrăi pe cei pe care dorești să-i schimbi. Însă acceptarea necondițio­nată și dragostea manifestată întotdeauna fac minuni.

Psihiatrul brazilian Augusto Cury scrie: „O femeie inteligentă educă emoționalitatea bărbatului nepriceput. Nu-l imploră să fie sensibil, îl învață arta sensibi­li­tății. Care bărbat rezistă amabilității unei femei? Vorbe precum: «Ești important pentru mine! Îți mulțumesc că exiști! Felicitări pentru acest gest!» sunt o adevărată bombă pentru eul bărbaților necizelați. Îi trezește din punct de vedere emoțional”.

Altfel spus, menține echilibrul între a fi și a face, adică între energia feminină (a fi) și energia masculină (a face).

Este nevoie să fim autentice și să ne trăim esența și valorile pentru a fi fericite. Există însă și componenta de acţiune, importantă pentru îndeplinirea obiectivelor. Mă refer la accesarea creativităţii, la a lucra cu mâinile, a avea grijă de fizic/sănătate, a fi spontană, confortabilă cu a primi, a lua decizii bazate pe intuiție, a-ți exprima emoțiile, a-ți da voie să fii văzută, apreciată, iubită.

Este important ca practicile masculine să fie cultivate în proporție de aproximativ 25%, întrucât aduc structură în viață, disciplină, ajută să preiei inițiativa, te susțin și ghidează, te ajută să-ți descoperi misiunea și să acționezi cu asertivitate.

Feminitatea nedezvoltată proiectează în celălalt propriile dorințe și nevoi, caută validare, manipulează, se victimizează, caută atenție, se simte nevrednică, tensionată fizic și mintal.

Feminitatea matură, în schimb, este ghidată de iubire, este receptivă, emoțio­nală, de încredere, echilibrată, hrănitoare, expresivă, intuitivă, autentică.

Feminitatea este un accesoriu obligatoriu pentru a fi o femeie îm­plinită.

Spatele drept şi capul sus!

Prezenţa, ţinuta fizică contează. Nu există femei urâte, ci femei neglijente. Corpul este important întrucât reprezintă vehiculul care te conduce spre îndeplinirea visurilor tale în viaţă, aşadar spatele drept şi capul sus!

Mă refer în mod special la încrederea în tine și la a te valoriza: ești importantă, ești unică, ești prețioasă! O modalitate care alimentează încrederea în tine este încetarea de a te blama; începe să te apreciezi, să-ţi apreciezi calitățile, unicitatea, complexitatea femeii care ești.

Observ la numeroase femei complexe iluzorii, lipsă de apreciere și saturare de viață încă din floarea vârstei. Găsește un sport care-ți place și practică-l, îmbracă-te cum te simți bine, mergi la medic dacă ai o problemă de sănătate şi nu amâna, zâmbește și mulțumește atunci când eşti complimentată.

Zâmbește chiar și fără un motiv aparent! Dar, cel mai important, oricât de mult te-ai dus pe un drum greșit, întoarce-te!

E normal să greșești, deci ia-o de la capăt! Ai curajul să schimbi ceva, deoarece este o mare greşeală să persişti în aceleași lucruri, așteptând rezultate diferite.

Nu te teme de iarnă, după ea urmează vremea florilor, întotdeauna.

Ca o femeie inteligentă emoţional, înțelege că viața este scurtă, la fel cum e și ziua care începe odată cu primele picături de rouă și se termină cu ultimele raze ale soarelui. Tocmai pentru că este atât de scurtă, e necesar să fie trăită cu înțelepciune şi bucurie.

Un mare actor român, Radu Beligan, obişnuia să spună: „Fă-mi o favoare, du-te și împli­nește-ți visurile!”

*Articol publicat și în Ziarul Lumina.

Exit mobile version